Grybų sezonas pamažu, bet užtikrintai prasideda. Daugelis žmonių grįžta su pilnais krepšeliais, tačiau rasti grybų – tik pusė darbo, svarbu, kad jie būtų sveiki. Kaip tai patikrinti prieš renkant derlių? Yra paprastas metodas, kurį tikriausiai žino nemažai praeito amžiaus atstovų.
Kai daugelis grybautojų randa gražų egzempliorių, tikisi, kad jis bus sveikas – su didesniais egzemplioriais gali būti sudėtingiau; maži šviežiai užaugę grybai paprastai būna sveiki, tačiau tai nėra taisyklė. Geriausia patikrinti kiekvieną grybą. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad net ir pašalinus kirmėliškąją dalį, grybo nerekomenduojama imti vartoti. Geriausia rinkti visiškai sveikus grybus.
Kaip greitai nustatyti, ar grybas sukirmijęs?
Yra keli žingsniai, kaip nustatyti, ar grybas sukirmijęs. Pirmiausia galite paieškoti skylių kepurėlėje – jos ypač matomos tamsesnėse kepurėlėse, tai pirmas požymis, kad grybe apsigyveno nepageidaujami svečiai. Stipriai užkrėsti grybai taip pat skleidžia nemalonų kvapą, o skylės vienodai matomos ir ant kojų, ir po kepure. Esant tokiai situacijai grybą turėtumėte palikti ten, kur jį radote.
Jei abejojate, taip pat galite paliesti grybo kepurėlę – sveikas grybas turėtų skleisti panašų garsą, kaip ir paliečiant, pavyzdžiui, melioną. Be to, liečiant jis bus stebėtinai tvirtas. Jei jis lankstosi, vadinasi, greičiausiai jį stipriai apniko kirmėlės ir suėdė didžiąją dalį vidaus. Jei grybas atrodo sveikas, jį galima imti, tačiau vis tiek turėtume nepamiršti jo kruopščiai patikrinti prieš virdami ar kepdami.

Kodėl nereikėtų rinkti sukirmijusių grybų?
Gali atrodyti, kad lengviausia patikrinti perpjovus grybą per pusę – tai patikimiausias būdas, tačiau jei matote akivaizdžių požymių, kad jis sukirmijęs, jo neverta net liesti. Kodėl? Nes tokie grybai yra svarbi ekosistemos dalis. Be to, jie teikia maisto miško faunai – ne tik grybams, bet ir juose gyvenantiems kirminams, kurie gali būti svarbi paukščių ar vabzdžių mitybos raciono dalis.
Dėl šios priežasties geriausia palikti tokius egzempliorius ten, kur jie auga, ir jų neimti, ypač jei žinote, kad jie pilni kirminų. Seni grybai taip pat yra svarbi miško paklotės dalis, nes jie skatina skaidymąsi ir didina maisto medžiagų kiekį dirvožemyje. Einant grybauti pravartu nepamiršti šio principo, taip pat tinkamos aprangos – turėtumėte pridengti kūną, kad namo grįžtumėte tik su pilnu krepšiu sveikų grybų ir be erkių.
Parašyti komentarą