Bagažo registracija oro uoste pastaruoju metu kelia daug emocijų. Apribojimai taikomi ne tik lagamino matmenims, bet ir jo turiniui. Ypač jei ketinate keliauti su maistu. Ar galite į lėktuvą įlipti su sumuštiniais? Štai ką turite žinoti prieš ruošdami pusryčius.
Paskutinės kelionės metu, laukdama eilėje prie registracijos, ėmiau gailėtis, kad viską „greitai“ susikroviau į kuprinę. Skrydis vėlavo, stresas augo, ir staiga patikros punkte ištraukė… didelį stiklainį vaisinio jogurto.
Tai turėjo būti tik užkandis mano dukterėčiai, bet, pasirodo, ne viską galima vežtis į lėktuvo saloną. Ir nors vyniotinis su pomidoru tikriausiai nesukels nerimo, kai kurie produktai gali sukelti problemų ir net brangių baudų. Taigi, ką galima ir ko visiškai negalima pakuoti į rankinį bagažą?
Kokių maisto produktų negalima vežtis rankiniame bagaže? Verta tai įsiminti ateičiai
Teoriškai viskas atrodo paprasta: maisto produktų galite pasiimti, bet ne gėrimų. Tačiau praktikoje riba tarp šių dviejų dalykų yra stebėtinai neryški. Atliekant saugumo patikrinimus, viskas, ką galima tepti, spausti ar pilti, laikoma skysčiu, nesvarbu, ar tai lydytas sūris, humusas, jogurtas, aviečių uogienė ar kūdikių vaisių tyrelė. Jei toks produktas yra didesnis nei 100 ml, jis gali būti sulaikytas.
Visiems skysčiams rankiniame bagaže taikomas 1 litro limitas, be to, talpyklos turi tilpti į permatomą, uždaromą maišelį. Nors pirmiau išvardyti maisto produktų pavyzdžiai, taisyklės yra negailestingos ir nenumato jokių išimčių. Apribojimai buvo įvesti po to, kai buvo bandoma kontrabanda įvežti pavojingas medžiagas skysčiuose, todėl net nekaltas paštetas ar šokolado plytelė gali atsidurti šiukšliadėžėje.
Gyvūniniams produktams taikomi dar griežtesni reikalavimai. Šiuo atveju nesvarbu, ar produktas skystas, trupininis, ar kreminis – svarbu, iš kur jis kilęs ir kokį pavojų kelia. Jei grįžtate iš Europos Sąjungai nepriklausančios šalies, geriau atsisveikinkite su sumuštiniu su kumpiu, sūriu iš vietinio turgaus ar pyragu su plakta grietinėle, net jei paslėpsite juos giliai rankiniame bagaže.
Taisyklės draudžia iš trečiųjų šalių importuoti mėsą, pieno produktus ir viską, kas turi želatinos ar gyvulinių riebalų, siekiant sumažinti tokių ligų, kaip snukio ir nagų liga, plitimo riziką. Tačiau yra išimčių, įskaitant Šveicariją ir Lichtenšteiną, kur higienos standartai panašūs į ES standartus. Kitais atvejais pasienyje net paliks gražiai supakuotą sūrį ar dešras, o jūs skrisite toliau, galbūt su bilietu rankoje.
Kokį maistą galite pasiimti į lėktuvą? Su šiais produktais problemų nekyla
Laimei, yra ir gerų naujienų. Į lėktuvą be jokių problemų galite pasiimti daugelio rūšių maisto produktų. Į rankinį bagažą galite saugiai įsidėti bet ką, kas yra tvirtos konsistencijos, neskyla, nereikalauja šaldymo ir neviršija oro uosto saugumo standartų.
Praktiškos ir patikrintos galimybės:
- Sumuštiniai su sūriu,
- daržovių apkepai,
- krekeriai,
- krekeriai,
- batonėliai,
- džiovinti vaisiai,
- riešutai,
- bananai,
- obuoliai,
- dribsnių batonėliai,
- avižinių dribsnių krekeriai,
- net nedideli pyragėliai ar mini picos.
Ryžių paplotėliai, neįdaryti kruasanai ir įvairūs „sausi“ užkandžiai taip pat yra geras pasirinkimas.
Jei keliaujate su vaiku, taisyklės yra švelnesnės. Galite pasiimti dirbtinio pieno, kūdikių vandens, mišinių ar vaisių maišelių, nesijaudindami dėl 100 ml ribos. Vienintelis trūkumas? Kartais gali tekti atlikti papildomą patikrinimą. Tačiau pripažinkite – geriau praleisti kelias papildomas minutes tikrinant, nei raminti alkaną kūdikį 10 kilometrų virš žemės.
Praktiniai patarimai, kaip susipakuoti maistą į lėktuvą
Raktas į nesudėtingą registraciją – tai, kaip susipakuoti maistą. Geriausia naudoti permatomus konteinerius arba uždaromus maišelius, kad jų turinys būtų matomas saugumo tarnyboms ir nereikėtų visko iškrauti. Venkite folijos ir nepermatomų pakuočių. Taip pat patartina maistą suvynioti į servetėles ar popierių, kad pakeliui jis nesubyrėtų.
Galiausiai nepamirškite kelioninės etiketės. Ne viskas, kas skanu, tinka lėktuvui. Svogūnų, kietai virtų kiaušinių, tuno, česnako ar rūkytos skumbrės kvapas kitiems gali sukelti blogą nuotaiką. Lėktuvas – tai ne restoranas, o bendra erdvė, todėl rinkitės patiekalus, kurie neturi stipraus skonio ir kuriuos galite valgyti be peilio ir lėkštės.