Marinuotų agurkų sezonas įsibėgėjo. Mes gaminame lengvai sūdytus agurkėlius ir jais mėgaujamės kiekvieną dieną. Taip pat kaupiame atsargas žiemai. Net jei marinuotų agurkų stiklainius ruošiame pagal visas konservavimo meno taisykles, kartais kažkas gali mus nustebinti. Į agurkus įdėtas česnakas kartais pamėlynuoja. Ar mėlynasis česnakas kenksmingas? Ar turėtume išmesti agurkus? Paaiškiname, kas vyksta.
Kodėl česnakas marinuotų agurkų stiklainyje pamėlynuoja?
Marinuotų daržovių stiklainiuose vyksta įdomūs procesai. Švieži agurkai virsta marinuotais skanėstais, kuriuose gausu vitaminų ir sveikatą stiprinančių savybių. Ar kada nors jums nutiko taip, kad česnakas marinavimo metu pažaliavo arba šiek tiek pamėlynavo? Šis reiškinys, pasireiškiantis marinavimo metu, yra ir žavus, ir nerimą keliantis. Ar mėlynasis česnakas kenksmingas? Ar tai reiškia, kad česnakas ir agurkai stiklainyje sugedo? Mėlyna ir žalsva spalvos siejamos su pelėsiu. Pasirodo, nėra pagrindo nerimauti.
Mėlynasis česnakas marinuotų agurkų stiklainyje yra fermentacijos proceso rezultatas. Tiesiog vyksta natūralūs cheminiai procesai. Česnake yra sieros junginių – aliino ir fermento alinazės – kurie reaguoja su vario jonais. Šių jonų yra vandentiekio vandenyje. Dėl to česnako skiltelės įgauna mėlyną atspalvį. Ši mėlyna spalva rodo, kad marinavimo procesas, t. y. rūgštėjimas pieno rūgštimi, vyksta teisingai.
Ar galima valgyti mėlynąjį česnaką iš marinuotų agurkų stiklainių?
Būkite ramūs, mėlynasis česnakas nėra kenksmingas. Priešingai, jis skanus ir sveikas. Kaip minėta aukščiau, tai, kad česnakas keičia spalvą, rodo, kad fermentacijos procesas vyksta tinkamai. Tai, kad česnakas ne visada pamėlynuoja, iš tikrųjų priklauso nuo vandens sudėties ir vario jonų kiekio jame.
Mėlynas, marinuotas česnakas puikiai tinka salotoms. Jį taip pat galite valgyti vieną. Jis labai sveikas ir išsaugo visas česnako naudingąsias savybes.
Kaip išvengti česnako pamėlynavimo
Jei norite išvengti česnako pamėlynavimo marinuotuose agurkuose:
- Naudokite filtruotą arba virintą vandenį
- Pridėkite šiek tiek citrinos rūgšties
- Naudokite jauną česnaką (senesnio česnako skiltelės greičiau keičia spalvą)
Išvada
Mėlynas ar žalsvas česnakas marinuotuose agurkuose – visiškai natūralus ir nekenksmingas reiškinys. Tai tik cheminės reakcijos rezultatas, kuris neturi įtakos nei česnako, nei agurkų kokybei ar saugumui. Drąsiai valgykite tokius marinuotus produktus – jie yra lygiai tokie pat skanūs ir naudingi!