Norint išsaugoti morkas šviežias iki pat pavasario, rūsys ar laikymas smėlyje nėra būtini. Egzistuoja keli puikūs būdai, kaip tai padaryti buto sąlygomis. Pateikiu patarimus, kaip tinkamai paruošti ir išsaugoti derlių net 9 mėnesius.
1. Derliaus paruošimas laikymui
Artėjant morkų derliaus nuėmimo pabaigai, svarbu tinkamai paruošti šakniavaisius ilgam saugojimui. Nuo to priklauso, ar pavyks išvengti puvimo ir vytimo.
- Atrinkimas: Kruopščiai perrinkite derlių. Laikymui tinka tik sveikos, nepažeistos, nesuvytusios ir nepapuvusios morkos.
- Valymas: Morkų plauti nereikėtų. Likusias žemes atsargiai nuvalykite minkštu šepečiu.
- Viršūnėlių nupjovimas: Būtinai nupjaukite morkų lapus.
- Džiovinimas: Paskleiskite morkas ant popieriaus ir palikite lauke pavėsyje apdžiūti maždaug trims dienoms.
2. Laikymas bute (sandėliuke ar kitoje vėsioje vietoje)
Jei neturite rūsio, morkas galima sėkmingai laikyti ir bute. Tam idealiai tinka tamsi, vėsi vieta, pavyzdžiui, sandėliukas arba erdvė po lova, kur nepatenka šviesa ir yra vėsiau.
Sudėkite paruoštas morkas į sausas medines arba plastikines dėžes su angomis ventiliacijai. Geriausia šakniavaisius sluoksniuoti, tarp sluoksnių beriant pjuvenų ar sauso smėlio – taip jos išsilaikys ilgiausiai. Tačiau net ir be šių priedų morkos vėsioje vietoje gali išbūti kelis mėnesius.
3. Laikymas įstiklintame balkone
Daugelis daržininkų morkas laiko įstiklintame balkone. Tam naudojamos sandarios, uždaros dėžės. Prasidėjus šalčiams, dėžes reikėtų papildomai apšiltinti – pavyzdžiui, apdengti sena antklode, kad šakniavaisiai nesušaltų.
4. Laikymas šaldytuve
Morkas galima laikyti ir šaldytuve, daržovių skyriuje. Svarbiausia yra palaikyti tinkamą temperatūrą – nuo 0 iki +2 °C.
Norėdami prailginti laikymo trukmę, galite pasinaudoti vakuumavimu: sudėkite morkas į specialius maišelius ir vakuumavimo aparatu išsiurbkite orą.
Svarbi taisyklė: Nelaikykite morkų šalia obuolių. Obuoliai išskiria etileno dujas, kurios skatina daržovių gedimą, todėl morkos greičiau apkarsta ir sugenda.