Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kiekvieną rudenį žemę šiltnamyje pabarstau „skandinavišku mišiniu”: dėl to kitais metais pomidorų ir agurkų derlius būna neįtikėtinas

Šiltnamio priežiūra rudenį
6 min. skaitymo

Nuėmus derlių, atrodo, tvyro tyla, tačiau dabar klojami pamatai būsimam derliui. Daugelis sodininkų mano, kad šiltnamis turėtų tiesiog stovėti tuščias, kad dirvožemis pailsėtų. Tai klaida!

Šiltnamyje dirvožemis ne ilsisi, o nualinamas, kaupia druskas ir rūgštėja. Pavasarį pasodinus daigus, prasideda problemos: augalai nuvysta, suserga ir silpnai vystosi. Aš taip pat ilgai ėjau šiuo keliu, kol supratau, kad dirvožemiui reikia priežiūros. Jį reikia tręšti.

Jau keletą metų kiekvieną rudenį į šiltnamį įberiu specialų „tręšimo mišinį”. Jis toks efektyvus, kad derlius pranoksta visus lūkesčius. Pomidorai užauga mėsingi ir saldūs, agurkai traškūs, gausiai dera. Šio mišinio paslaptis paprasta, tačiau tuo pačiu metu reikia suprasti procesus. Norite sužinoti, kas jame yra?

Kodėl šiltnamyje reikia tręšti rudenį?

Šiltnamis yra uždara ekosistema. Čia nelyja, sėjomaina ribota, o šviežio dirvožemio tiekimas minimalus. Dėl to dirvožemis greitai rūgštėja ir praranda maistines medžiagas. Todėl svarbu rudenį įterpti reikiamus komponentus. Per žiemą jie pūva, maišosi, o pavasarį augalai gauna paruoštų maistinių medžiagų.

Jei tręšiate pavasarį, kai kurios medžiagos tiesiog nespėja įsisavinti. O rudens tręšimas sukuria maistinių medžiagų rezervą, kuris palaipsniui išsiskiria žiemą. Šalna padeda sumaišyti komponentus, ir dirvožemio bakterijos pradeda savo darbą, tarsi atgaivindamos dirvožemį. Žinoma, dėti bet ką, kas yra po ranka, yra neefektyvu. Reikia gerai apgalvoto požiūrio, pagrįsto dirvožemio poreikiais. O mano „tręšimo mišinys” yra būtent tai, ko reikia. Taigi, ką pirmiausia į jį įberti?

Pagrindas: garstyčių išspaudos

Nepainiokite jų su žaliąja trąša! Tai išspaudos, likusios išspaudus garstyčių aliejų. Jos turi aštrų, šiek tiek kartų kvapą ir yra vertingas dirvožemio maistinių medžiagų šaltinis.

Pirma, jose gausu organinių medžiagų, kurios lėtai išskiria maistines medžiagas. Antra, garstyčios yra natūralus antiseptikas. Jos slopina puvinio, pelėsio ir net nematodų vystymąsi. Aš garstyčių išspaudas beriu tiesiai ant lysvių, maždaug saują kvadratiniam metrui, ir sumaišau su viršutiniu dirvožemio sluoksniu.

Pavasarį žemė po išspaudų tampa puri, lengva ir švari. Pomidorų šaknys eina giliai, o agurkai neserga. Tačiau tai tik pradžia. Kitas komponentas yra būtinas mišinio pusiausvyrai. Ar galite atspėti, kas tai?

Mano šiltnamis
Mano šiltnamis

Balansavimo medžiaga: dolomito miltai

Čia viskas paprasta. Be dolomito miltų šiltnamio dirvožemis greitai rūgštėja. O rūgšti aplinka yra ideali vieta vėlyvajam puviniui ir kitoms ligoms vystytis. Dolomito miltai normalizuoja dirvožemio rūgštingumą, taip pat praturtina jį kalciu ir magniu.

Aš juos naudoju po pusę stiklinės kvadratiniam metrui. Svarbu nepersistengti. Dolomito miltų naudojimo poveikis įspūdingas. Pavasarį augalų šaknys jaučiasi patogiai, o augalai nepatiria per didelio rūgštingumo.

Vienas patyręs agronomas pasakė: „Nėra dolomito miltų – nėra gero derliaus.” Ir jis buvo šimtu procentų teisus. Bet mes tęsiame.

Stiprus žaidėjas: pelenai

Aš pelenus vadinu universalia priemone. Juose yra kalio, kalcio, fosforo ir daug mikroelementų. Be to, pelenai pasižymi šarmine reakcija ir gerina dirvožemį.

Aš naudoju pelenus iš savo krosnies, kurie gaunami deginant šakas ir lapus. Svarbu, kad juose nebūtų plastiko ir šiukšlių. Pelenus gausiai pabarstau, po stiklinę kvadratiniam metrui, ir grėbliu lengvai sumaišau su dirvožemiu.

Pelenai ir dolomito miltai kartu sukuria tobulą pusiausvyrą dirvožemyje. Tačiau šių trijų komponentų nepakanka. Jums reikia komponento, kuris visą sezoną maitintų augalus. Ir čia aš naudoju labai svarbų elementą.

Mineralinis priedas: superfosfatas

Taip, be mineralinių trąšų neapsieisite. Nesu pernelyg didelis „chemijos” naudojimo šalininkas, bet superfosfatas yra fosforo šaltinis, kuris būtinas augalams žydėti, formuoti vaisiams ir turėti gerą vaisių skonį.

Įberiu po truputį, maždaug arbatinį šaukštelį kvadratiniam metrui. To pakanka, kad augalai pavasarį ir vasarą gautų viską, ko jiems reikia. Svarbu nepersistengti, bet nedideliais kiekiais superfosfatas daro stebuklus.

O dabar prieiname prie komponento, apie kurį žino mažai kas. Norite sužinoti, kas įprastą trąšų mišinį paverčia „derlingumo mišiniu”?

Pagrindinė paslaptis: biologinis stipriklis

Visi išvardyti komponentai yra pagrindas. Tačiau be gyvų bakterijų mišinio veiksmingumas sumažėja perpus. Galiausiai lysves visada laistau tirpalu su EM preparatais (efektyviais mikroorganizmais). Galite naudoti paruoštą preparatą arba išrūgų starterį, arba net humuso užpilą.

Kodėl tai būtina? Kad į dirvą patektų pagalbininkai, kurie pradėtų apdoroti išspaudas, pelenus ir superfosfatą, taip suteikdami augalams maistinių medžiagų. Žiemą jie nemiega, o toliau dirba po sniegu. Pavasarį gausite gyvą, o ne drėgną dirvožemį.

Tada ir įvyksta stebuklas. Pomidorai pradeda greitai augti, agurkai ilgai ir gausiai dera vaisius, o derlius toks, kad krepšiai greitai prisipildo.

Taigi, mano „vaisingumo mišinys” apima: garstyčių išspaudas, dolomito miltus, pelenus, superfosfatą ir privalomą laistymą EM preparatais. Tai tikrai veikia, patikrinta praktikoje.

Kiekvieną rudenį jo paruošimui skiriu apie pusvalandį ir nedidelę pinigų sumą. O pavasarį džiaugiuosi gausiu derliumi, tarsi mano šiltnamis būtų kažkur pietinėse šalyse. Todėl mano patarimas: nepalikite šiltnamio žiemai tuščio. Rudenį patręškite dirvą, o pavasarį ji jums padėkos dosniu derliumi.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu Miglė Pociuvienė, sodininkystės, daržininkystės ir augalininkystės entuziastė su daugiau nei dešimties metų patirtimi. Mano tikslas – dalintis praktiškais patarimais, kaip tinkamai prižiūrėti augalus, didinti derlių ir kurti tvarią, sveiką aplinką jūsų sode ar darže. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT, kad padėčiau tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems augintojams įgyti naudingų žinių ir sėkmingai jas pritaikyti kasdienėje praktikoje.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.