Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Penkios priežastys, kodėl neturėtumėte pirkti raikytos duonos
Maistas / Gėrimai

Penkios priežastys, kodėl neturėtumėte pirkti raikytos duonos

Pjaustyta duona
Dalintis

Visas kepalas ir jau supjaustyta / raikyta duona nėra tas pats. Kulinarai ir ekspertai vis dažniau atkreipia žmonių dėmesį į raikytos duonos pavojų. Yra bent penkios priežastys, kodėl geriau atsisakyti raikytos duonos ir parduotuvėje nusipirkti visą kepalą.

Daug konservantų ir cheminių medžiagų

Ar kada susimąstėte, kodėl raikyta duona gali ilgai gulėti plastikiniame maišelyje ir nesupelyti? Paprasta – į tešlą dedama kur kas daugiau priedų, kad duonos riekės ilgiau išliktų švieži ir nesugestų. Taigi pagalvokite, ar jūsų organizmui jų reikia. Žinoma ne.

Greitai pasensta

Tai dėl to, kad raikyta duona išskiria daug daugiau drėgmės nei visas kepalas, ji greičiau pradės kietėti. Jei nusipirkote, pavyzdžiui, visą kepalą, sukietės tik atpjauta riekė.

Duonos kepalas

Kaina

Be to, pjaustyta duona dažnai kainuoja daugiau nei visas tokio pat dydžio kepalas. Žinoma, jūs turite nuspręsti, ar jis vertas savo kainos. Tad geriau atsisakyti raikytos duonos.

Pjovimo procesas

Niekada nesusimąstėte, kodėl pjaustyta duona turi tokius tvarkingus griežinėlius. Paprastas peilis taip nesupjaustytų. Net ir naudojantis prekybos centruose dažnai matomomis automatinėmis pjaustymo mašinomis, plonų, nebyrančių griežinėlių atpjauti nepavyks. Kodėl taip?

Pasirodo, be specialių peilių, ašmenų sutepimui naudojama maistinė alyva. Būtent dėl to griežinėliai būna idealios formos.

Taip pat kartais peiliai apdorojami etilo alkoholiu, kuris taip pat padeda pailginti duonos galiojimo laiką. Tačiau organizmui iš to jokios naudos.

Greičiau pelėja

Net jei gamintojas nenaudoja daugiau konservantų ir kitų priedų ruošdamas raikytą duoną, atskiros riekelės suges greičiau nei visas kepalas. Taip atsitinka dėl to, kad padidėja plotas, kuriame gali atsirasti pelėsis.

Prie pelėjimo prisideda ir tai, kad tokia duona laikoma maišeliuose. Viduje susidaro kondensatas, kuris užpildo riekeles drėgme.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...