Konditerijos šefas Johannesas Le Besconas sakė, kad paprastai šokolado galiojimo laikas nesibaigia, nes jo sudėtyje esantys riebalai – daug kakavos sviesto aukštos kokybės gaminiuose ir kakavos sviesto su sviestu bei cukrumi masinės gamybos šokolade – yra „neįtikėtinai stabilūs”.
Kaip rašo jis, neišpakuoto ir tinkamai laikomo juodojo šokolado galiojimo laikas yra apie dvejus metus. Jo pieninis ir baltasis „broliai” išliks tinkami vartoti vienerius metus, arba maždaug šešis mėnesius po atidarymo. Konditeris pažymėjo, kad kuo mažiau šokolade yra cukraus ir aliejaus, tuo geresnė jo kokybė.
Pažymima, kad dėl stabilios sudedamųjų dalių bazės šokolado galiojimo laikas yra labai ilgas. Net jei ant jo yra apnašų ar baltų dulkių, jei jis kvepia šokoladu ir neturi pašalinių skonių, jį galima valgyti ir naudoti kepiniams.
Kokios apnašos atsiranda ant šokolado?
Kaip minėta, kartais šokolado paviršiuje atsiranda baltas sluoksnis. Tokiu atveju yra du variantai:
- cukraus apnašos – drėgmės rezultatas;
- riebalų apnašos – temperatūros svyravimų rezultatas.
Nors šis reiškinys kartais klaidingai painiojamas su pelėsiu, baltas ar pilkas sluoksnis nėra pelėsis ir neturi įtakos šokolado skoniui. Jis šiek tiek gadina pačios šokolado plytelės išvaizdą, tačiau nėra ženklas, kad saldainiai sugedo.
Kaip laikyti šokoladą?
Šokoladą rekomenduojama laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje aplinkoje. Vis dėlto dėti jį į šaldytuvą konditeris nerekomenduoja. Dėl to ant plytelės gali atsirasti nepageidaujamos drėgmės. Šis variantas priimtinas, jei gyvenate šiltame ar drėgname klimate. Tačiau net ir tokiu atveju prieš vartodami šokoladą turėtumėte leisti jam sušilti iki kambario temperatūros.
Jei šis produktas buvo laikomas tinkamai, nėra jokios priežasties jį išmesti. Geras juodasis šokoladas galioja dvejus ar daugiau metų, jei jis neatidarytas.
Parašyti komentarą