Sausio 30-ąją minima Tarptautinė kruasanų diena. Vieną kartą metuose, būtent ši diena yra skirta paminėti šį kulinarinį šedevrą, kuris yra mėgstamas visame pasaulyje.
Kruasanas (pranc. Croissant), prancūziškas ragelis – sviestinis, miltinis gaminys, turintis austriško ragelio formą. Jie gaminami iš sluoksniuotos tešlos.
Kruasanų istorija siekia viduramžius. Manoma, kad jie atsirado Austrijoje, kur buvo gaminami pusmėnulio formos saldūs riestainiai, vadinami „kipferl“. Šie riestainiai buvo mėgstami Austrijos imperatoriaus dukters Marijos Antuanetės, kuri vėliau ištekėjo už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI. Marija Antuanetė į Prancūziją atvežė ir savo mėgstamą kepinį, kuris netrukus tapo populiarus ir šioje šalyje.
Tradicinis kruasanas yra gaminamas iš paprastų ingredientų: miltų, vandens, mielių, sviesto ir cukraus. Tešla yra minkoma, o po to sluoksniuojama su sviestu. Sluoksniuota tešla yra kepama, kol tampa auksinės spalvos ir traški.
Kruasanai gali būti valgomi vieni arba su įvairiais įdarais, tokiais kaip šokoladas, riešutai, vaisiai, mėsa ar sūris. Jie dažnai patiekiami pusryčiams su kava ar arbata.
Šiandien kruasanai yra gaminami įvairiomis formomis ir dydžiais. Kruasanai yra populiarus kepinys, kuris yra mėgstamas įvairaus amžiaus žmonių.
Skaniausių kruasanų receptas
Reikės:
- 500 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (geriausia rinktis itališkus miltus, pvz.: „Caputo”;
- 200 g sviesto, šaldyto;
- 100 g cukraus;
- 10 g sausų mielių;
- 150 ml šilto pieno;
- 1 a.š. druskos.
Gaminimas:
- Į dubenį suberkite miltus, cukrų, mieles ir druską.
- Palaipsniui pilkite šiltą pieną ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir lygi.
- Tešlą įdėkite į riebalais išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje pakilti, kol padvigubės.
- Iš pakilusios tešlos suformuokite cilindro formos ritinėlį.
- Ritinėlį supjaustykite į 12 vienodų dalių.
- Kiekvieną dalį iškočiokite į ploną stačiakampį lakštą.
- Ant lakšto vidurio padėkite šaldytą sviestą ir uždenkite jį kita lakšto puse.
- Tešlą suvyniokite į ritinį ir palikite šaldytuve 30 minučių.
- Iš šaldytuvo išėmusią tešlą vėl išvyniokite ir pakartokite 7-8 veiksmus dar du kartus.
- Lakštą supjaustykite trikampiais į 12 lygių dalių.
- Iš kiekvienos dalies suformuokite kruasanus (juos reikia suvynioti, pradedant nuo trikampio plačiosios dalies).
- Ragelius išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
- Palikite kruasanus pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės.
- Kepkite kruasanus įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių, kol jie taps auksinės spalvos ir traškiu viršumi.
Naudokite aukštos kokybės ingredientus.
Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir lygi.
Jei tešla bus per kieta, kruasanai bus kieti ir sunkiai pakils.
Jei tešla bus per minkšta, kruasanai bus minkšti ir ne tokie traškūs.
Sluoksniuokite tešlą atsargiai, kad neatsirastų oro burbuliukų.
Kepkite kruasanus pakankamai karštoje orkaitėje, kad jie taptų auksinės spalvos ir traškūs.
Parašyti komentarą