Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl pomidorų negalima laikyti šaldytuve?
Maistas / Gėrimai

Kodėl pomidorų negalima laikyti šaldytuve?

Prinokę pomidorai
Dalintis

Jei pomidorus paliksite šaldytuve, jie iš tiesų ilgai išliks švieži. Tačiau yra ir trūkumas: dėl vėsos vaisiai neteks pomidorams būdingo skonio.

Kodėl pomidorai praranda savo skonį, kai yra šaldytuve?

Pomidorų skonį lemia cukrų, rūgščių ir cheminių medžiagų, kurias mokslininkai vadina lakiosiomis arba aromatinėmis medžiagomis, derinys. Jie suteikia maistui ypatingą skonį. Cukrų ir rūgščių skonį jaučiame liežuviu, tačiau be aromatinių junginių pomidorų skonis būtų nepilnavertis.

Žurnale Proceedings of the National Academy of Sciences paskelbti tyrimo rezultatai parodė, kad žemesnėje nei +20 laipsnių temperatūroje išsijungia genai, atsakingi už pomidorų skonio suteikimą. Deja, šie pokyčiai yra negrįžtami.

Eksperimentai parodė, kad septynias dienas atšaldytuose pomidoruose lakiųjų medžiagų kiekis buvo mažiausias. Be to, aromatinių junginių kiekis sumažėjo net po trijų dienų šaldymo. Atlikdami skonio testą, dalyviai atšaldytus pomidorus įvertino kaip mažiau skanius nei šviežius.

Tolesni tyrimai parodė, kad atšaldytuose pomidoruose, palyginti su šviežiais vaisiais, yra mažiau baltymų, atsakingų už aromatinių junginių susidarymą. Analizė atskleidė, kad genai, koduojantys šiuos skonio junginius, per ilgai laikant pomidorus vėsioje aplinkoje, metilinimo proceso metu išsijungia.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...

Naminiai varškės sūreliai

Skanių naminių varškės sūrelių receptas. Pamirškite sūrelius iš parduotuvės

Ieškote gardaus, sveiko ir lengvai pagaminamo deserto, kuris nustebintų visus namuose? Šie...

Šaldyta žuvis

Įspėjimas Lietuvos gyventojams – pavojus dėl užterštos žuvies: „Nevartokite – viršytas gyvsidabrio kiekis, kelia grėsmę sveikatai“

Lietuvos gyventojams svarbu žinoti – Europos rinką pasiekė užterštos žuvies produktai, kuriuose...