Kai temperatūra už lango nukrenta, daugelis balkonų ir terasų pakeičia savo paskirtį – tampa savotišku „šaldytuvu“, kuriame galima laikyti tuos produktus, kuriems nebėra vietos šaldiklyje. Ši populiari praktika ypač išpopuliarėja šventiniu laikotarpiu, kai lietuviai terasose deda lėkštes ir puodus su įvairiais skanėstais iš virtuvės. Tačiau ekspertai neturi gerų naujienų. Ar galima laikyti maistą balkone? Tiesa gali jus šokiruoti.
Ar galima laikyti maistą balkone?
Atėjus šiek tiek vėsesnėms dienoms, daugelis lietuvių trina rankas. Netrukus, tikintis šeimos susibūrimų ar pasiruošimo Kalėdoms, nebereikės nerimauti dėl vietos šaldytuve.
Daugelio nuomone, užteks balkone ar terasoje pastatyti pilnus puodus su skanėstais ir laikyti juos visai kaip šaldiklyje.
Nebūtinai.
Ar galima karštą sriubą išnešti į balkoną? Ekspertai įspėja
Atrodo, kad vaizdas balkone pilname puodų su maistu, ypač šventiniu laikotarpiu, beveik niekam nekelia nuostabos. Kai prireikia paruošti daug maisto atsargų, šaldytuve vietos gali nepakakti – ir tada karšta sriuba, troškinys ar įdaryti kopūstų suktinukai atsiduria lauke.
Šaltas oras, dažnai kartu su sniegu balkoną ar terasą paverčia, daugelio nuomone, puikiu „sandėliuku“. Tačiau prieš dėdamiesi į balkoną pagalvokite du kartus – nes nors temperatūra ir nukrito, dėl tokios praktikos nuo nemalonių skrandžio negalavimų jus skiria tik vienas žingsnis, perspėja ekspertai.
Šaldytuvas, kurio paskirtis – palaikyti pastovią temperatūrą viduje, tuo pačiu „prižiūri” jame esančių produktų šviežumą.
Taip yra todėl, kad dėl termostato ir kompresoriaus jis jaučia bet kokius pokyčius, pavyzdžiui, atsirandančius atidarius dureles, ir nedelsdamas pakoreguoja temperatūrą iki numatyto lygio. Kai puodai ar indai laikomi lauke, netenkame tokios kontrolės.
Žiemos orai, nors už lango atrodo nekintantys, iš tikrųjų pasižymi dideliais temperatūros svyravimais, kurie dieną ir naktį gali skirtis iki 10 laipsnių. Be to, naktį dažnai būna šaltis, kuris išnyksta atėjus rytui. Panašiomis sąlygomis balkone padėtas maistas pakaitomis atšyla ir sušąla, todėl greitai tampa idealiu „kąsneliu“ bakterijoms.
„Staigus maisto užšaldymas ir atitirpinimas nėra saugus mūsų sveikatai, ypač kai kalbame apie maisto produktus, kurių nereikėtų šaldyti: tortus su kremu, pyragaičius su plakta grietinėle ar daržovių salotas su majonezu“ – perspėja ekspertai.
Ypač pavojinga gali tapti, kai maistas balkone, prieš patekdamas į lėkštę, spėja užšalti, atšilti ir vėl užšalti. Dėl to puode gali kauptis bakterijos, o tai gali sukelti rimtą apsinuodijimą maistu. Tačiau tai ne vienintelė problema.
Daugybė pavojų
Balkone ar terasoje esantys puodai ir indai, nors juose esantys skanėstai skirti netrukus patiekti šeimos nariams ir svečiams, taip pat yra potencialus kvietimas į puotą gyvūnams. Skanėstų kvapas į terasą ypač gali privilioti kates ir šunis – jie neatsisakys skanaus kepsnio ar naminės dešros.
Lauko puodai taip pat gali privilioti žiurkes, o blogiausiu atveju – paukščius. Net mažiausias neapsižiūrėjimas gali atnešti didelių nuostolių – varnos, varnėnai, zylės ar zylės greitai taps neuždengto dangčio grobiu.
būtent lauke maistas genda tad maistas turi likti šaldytuve