Sausainiai savo išvaizda primena mažus miško grybus, ir nors gali atrodyti, kad juos paruošti sudėtinga, jų receptas labai paprastas. Jų skonis – tikra „poezija”. Ankščiau, senais laikais, kai parduotuvės neviliojo saldumynų pilnomis lentynomis, kūrybiškumas virtuvėje buvo būtinas.
Kaip kepti grybukus?
Saldžiuosius grybukus sudaro 3 sluoksniuotos tešlos gabaliukai: kepurėlės išorė, kepurėlės apačia ir stiebas. Į kepurėlę įdedamas saldus pudingo kremas. Viskas apliejama šokoladiniu glajumi. Kai visi ingredientai paruošti, tereikia juos sujungti. Kepimui reikės metalinės grybukų skardos arba grybukų keptuvės.
Grybų keksiukų ingredientai (be kremo):
- 1 kg kvietinių miltų;
- 250 ml 18 % grietinės, 1 kiaušinio trynys;
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus pudros;
- 1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 250 g sviesto.
Pagaminimas:
- Miltus sumaišykite su cukraus pudra ir kepimo milteliais. Padarykite kūgį ir viduryje padarykite įdubimą.
- Į jį įmuškite 1 kiaušinio trynį ir sudėkite grietinėlę. Sudedamąsias dalis sujungti peiliu arba šakute.
- Tada sudėkite šaltą sviestą ir suminkykite tešlą į rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldiklį mažiausiai 30 minučių.
- Kai tešla atvės šaldiklyje, padalykite ją į 3 dalis: didelę, vidutinę ir mažą.
- Didįjį rutulį iškočiokite į pyragą ir puodeliu arba didele stikline išpjaukite apskritimus. Jais išklokite metalinių formelių išorę. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Iškočiokite vidutinį rutulį ir vėl išpjaukite apskritimus, bet dabar naudodami mažesnę stiklinę. Naudodami storą šiaudelį arba mažą stiklinę, kiekvieno apskritimo centre padarykite maždaug 2 cm skersmens skylutes.
- Iš mažiausio rutulio atplėškite nedidelius tešlos gabalėlius ir suformuokite iš jų kojeles. Visus sausainių gabalėlius dėkite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę 10 minučių.
Skrybėlėse paslėptas gardus pudingo kremas
Kremui paruošti reikia:
- 750 ml pieno;
- 2 pakelių kreminio pudingo be cukraus;
- 0,5 puodelio cukraus;
- 200 g kambario temperatūros sviesto.
- Pudingą paruoškite standartiniu būdu – beveik visą pieną pašildykite su cukrumi, o į nedidelį supilto pieno kiekį įmaišykite miltelius iš dviejų pakelių. Kai pienas pradės virti, supilkite paruoštą mišinį.
- Mišinį intensyviai maišykite, kol taps vientisas. Nuimkite nuo viryklės, kad visiškai atvėstų. Kai pudingas atvės, mikseriu išsukite sviestą. Tada šaukštas po šaukšto įmaišykite atvėsusį pudingą.
Kaip surinkti grybus?
Dabar laikas surinkti sausainius. Į kepurėlių vidurį dėkite kremo ir uždarykite dugnais su skylute. Į skylutes įdėkite kojeles. Sudėtus sausainius dėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad kremas surištų atskiras grybukų dalis. Praėjus šiam laikui sausainius galite pamirkyti šokoladiniame glajuje. Paruoškite jį iš dviejų plytelių pieniško arba tamsaus šokolado. Vandens vonelėje ištirpinkite su saldžia grietinėle (maždaug 50 ml).
Parašyti komentarą