Pradžia Augalai Du aiškūs ženklai, kad bulves jau reikia iškasti: agronomai dalijasi patirtimi
Augalai

Du aiškūs ženklai, kad bulves jau reikia iškasti: agronomai dalijasi patirtimi

Didelis bulvių derlius
Dalintis

Dažniausiai bulvės pradedamos kasti rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje. Jei veislės yra ankstyvos, derlius pradedamas nuimti jau rugpjūčio viduryje, o jei pageidaujama – rugsėjo pabaigoje.

Tačiau kaip žinoti, kada kasti bulves ir kur jas tinkamai laikyti iškasus? Patyrę agronomai dalijasi praktine patirtimi ir patarimais, kaip sužinoti, kada laikas kasti bulves. Tai svarbu ne tik norint gauti gausų ir gerą derlių, bet ir norint jį gerai laikyti visą žiemą. Pagrindinis klausimas, kurį reikia išsiaiškinti, yra toks: kada galima kasti bulves?

Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į augalo išvaizdą. Pagrindinis požymis, kad bulvės subrendo, yra jų lapų būklė. Jei jie dar žali, vadinasi, vegetacijos procesas tebevyksta ir gumbai dar tik formuojasi. Tokiu atveju bulves kasti dar per anksti, nes jos dar nepasiekė reikiamo svorio ir nesusiformavo tvirta odelė. Kai lapai pradeda gelsti, džiūti ir nukrenta ant žemės, tai yra pirmasis požymis, kad bulvė jau prinokusi arba beveik prinokusi.

Tačiau lapai nėra vienintelis nokimo rodiklis. Tiksliausias būdas patikrinti – vizualiai ir apčiuopiamai įvertinti gumbų odelę. Jei ji plona ir lengvai nuimama pirštu ar nagu, bulvė dar nesubrendusi. Tokie jauni gumbai tikrai skanūs, tačiau visiškai netinkami laikyti – jie greitai genda ir gali greitai supūti.

Bulvės gali pabrangti

Kita vertus, prinokusios bulvės turi tvirtą, tankią odelę, kuri švelniai patrynus nenusilups. Tai pagrindinis požymis, kad gumbai yra visiškai subrendę ir juos galima kasti.

Tačiau ekspertai įspėja, kad per ankstyvas derliaus nuėmimas gali lemti didelius derliaus nuostolius. Nesubrendę gumbai ne tik greitai sugenda, bet ir gali neišlaikyti sandėliavimo žiemą. Jei bulvėms, visiškai nudžiūvus lapams, dar savaitę ar dvi leidžiama pastovėti žemėje, jų odelė sutvirtėja ir gumbai geriau išsilaiko šaltyje.

Taip pat svarbus oras. Geriausias metas nuimti derlių yra sausas, šiltas oras, kai dirva nėra šlapia. Tada bulves lengva kasti be nereikalingo purvo ir drėgmės, o tai prisideda prie ilgesnio jų laikymo. Jei dirva šlapia, gumbus reikia ilgai džiovinti, be to, vis tiek išliks pelėsio ar puvinio pavojus.

Jei prognozės žada ilgus lietus, geriau nelaukti ir bent dalį derliaus iškasti anksčiau. Tokioje situacijoje geriau nukasti šiek tiek nesubrendusias bulves, nei dėl per didelės drėgmės prarasti visą derlių, aiškina ekspertas.

Iškastas bulves reikėtų džiovinti pavėsyje arba po stogu. Prieš laikydami bulves, jų neplaukite – drėgmė tik pagreitins gedimą. Labai svarbu rūšiuoti: stiprius ir nepažeistus gumbus reikėtų palikti žiemai, o mažus ar pažeistus – greitai sunaudoti.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Miglė Pociuvienė

Miglė Pociuvienė – sodininkystės, daržininkystės ir augalininkystės entuziastė, savo žinias ir patirtį kaupiu jau daugelį metų. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT portalo skaitytojams ir padedu geriau suprasti augalų priežiūrą, derliaus auginimo subtilybes bei tvarios aplinkos kūrimą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Gėlių auginimas lauko vazonuose

Gėlių auginimas lauko vazonuose: grožis, reikalaujantis dėmesio

Vienas iš paprasčiausių, bet kartu efektyviausių būdų pagyvinti bet kokią aplinką –...

Gausus aviečių derlius

Jei tai padarysite – avietės derės gausiai: svarbiausias priežiūros žingsnis

Aviečių krūmai, kaip ir visi augalai, reikalauja dėmesio. Tačiau vienas iš svarbiausių...

Buksmedžio vikšrai

Vikšrai naikina jūsų augalus? Neatidėliokite – dar galite juos išgelbėti

Vasarą soduose ir daržuose dažnai pasirodo įvairių rūšių vikšrai – žalieji, rudieji,...

Katė gaudo pelę

Jūsų daržas pavojuje: kaip atsikratyti laukinių žiurkių ir pelių bei išgelbėti derlių – 7 veiksmingi būdai

Atėjote į savo sodo sklypą tikėdamiesi nusiskinti prinokusios braškės ar sultingo pomidoro…...