Daržovių auginime yra nemažai niuansų – net ir nedidelės priežiūros klaidos gali lemti prastą skonį ar mažą derlių. Baklažanai taip pat ne išimtis. Išsiaiškinkime, kokių priežiūros klaidų geriau nedaryti, jei nenorite sulaukti karčių baklažanų.
Kodėl baklažanai kartūs?
Baklažanų skonis susiformuoja dar jų formavimosi stadijoje – baklažanai tampa kartūs dėl juose susikaupusio solanino. Tai medžiaga, kurią augalas gamina pats, reaguodamas į patiriamą stresą, kurį sukelia įvairios priežiūros klaidos, tokios kaip:
- Nereguliarus laistymas – jei ilgai nelaistote baklažanų, o paskui juos perlaistote, augalai pernelyg staigiai įsisavina vandenį. Juos reikia laistyti kas 3–4 dienas.
- Azoto trąšų perteklius – kai baklažanai tręšiami mėšlu arba karbamidu. Pertręšti augalai vietoj vaisių augina lapus ir formuoja kartaus skonio vaisių užuomazgas. Vietoj to naudokite kompleksines trąšas su kaliu ir fosforu.
- Pernokinti baklažanai – vaisiai, kurie buvo nuskinti per vėlai, visada yra kartūs. Juos reikia skinti brandos stadijoje – kai odelė tampa elastinga, o sėklos viduje lieka mažos ir baltos.
Parašyti komentarą