Kavos tirščiai, likę po kavos gėrimo, gali tapti vertinga trąša, kurioje gausu augalams naudingų elementų.
Kavos tirščių nauda
Kodėl kavos tirščiai naudingi augalams?
- Kavos tirščiuose yra azoto, kalio, magnio ir kitų mikroelementų, kurie būtini sveikam kambarinių augalų augimui ir vystymuisi.
- Kavos tirščiai purena dirvožemį, todėl jis tampa puresnis ir pralaidesnis vandeniui. Tai pagerina šaknų aeraciją ir skatina geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą.
- Kavos tirščių sudėtyje yra kofeino, kuris šiek tiek stimuliuoja augalus. Tai gali lemti greitesnį augimą ir vešlų žydėjimą.
- Kavos tirščiai gali padėti atbaidyti kai kuriuos kenkėjus, pavyzdžiui, šliužus ir skruzdes.
Kaip paruošti kavos tirščius naudojimui ir kur juos galima naudoti?
- Norint naudoti kavos tirščius kaip trąšą, prieš naudojant juos reikia išdžiovinti (tai galima padaryti ir orkaitėje žemoje temperatūroje). Tai padės išvengti pelėsių ir grybelių susidarymo.
- Sodindami ar persodindami vazoninius augalus į vazono dugną įberkite saują sausų kavos tirščių. Taip pat galite juos įmaišyti į žemę prieš sodindami.
- Sausų kavos tirščių sluoksnį paskleiskite ant dirvos paviršiaus aplink augalus. Tai padės išlaikyti drėgmę ir slopins piktžolių augimą.
- Nenaudokite šviežių kavos tirščių, nes jie gali tapti rūgštūs ir pakenkti augalams.
- Atminkite, kad kavos tirščiai nepakeičia subalansuotų trąšų. Naudokite jas kaip įprasto tręšimo režimo papildymą.
Svarbu: naudodami kavos tirščius kaip papildomas trąšas, ne tik suteiksite augalams vertingų maistinių medžiagų, bet ir sumažinsite maisto atliekų kiekį.
Parašyti komentarą