Naujos bulvės – nuolatinis birželio mėnesio skanėstas, beveik toks pat nepakeičiamas kaip šašlykai lauke. Atėjus birželiui, sodininkai pradeda nekantriai laukti, kada galės mėgautis pirmaisiais naujų bulvių gumbeliais. Juos galima ruošti įvairiais būdais: virti, kepti keptuvėje arba skrudinti ant ugnies.
2025 m. dėl vėsaus pavasario ir gana šlapios gegužės bulvių nokimo laikas pasikeitė, ir ne į gerąją pusę.
Bulvių nokimą lemiantys veiksniai
Naujo bulvių derliaus nuėmimo laiką lemia: regiono klimato sąlygos, veislės savybės, sodinimo laikas ir einamojo sezono oro sąlygos.
Vėsus ir drėgnas 2025 m. pavasaris pailgino bulvių nokimo laiką. Tačiau tikslios datos priklauso nuo: geografinės sklypo padėties, dirvožemio tipo, konkretaus regiono oro sąlygų.
Pasirengimo derliui požymiai
Tinkamiausią laiką kasti galima nustatyti pagal šiuos požymius: bulvių žydėjimas, apatinių lapų geltonavimas, gumbų dydis pasiekė norimą apimtį, odelės būklė (turi būti tanki).
Vienas svarbiausių dalykų, į kuriuos sodininkai turi atsižvelgti šiais metais, yra lietūs. Jei birželio pabaigoje ir liepą tęsis lietūs, bulves nuimkite anksčiau, kad laukuose nesusidarytų drėgmės sankaupos ir bulvės nepradėtų pūti.
Taigi, jei esant sausiems orams ankstyvųjų veislių bulvės kasamos liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje, esant lietingam orui reikės susitelkti į liepos pabaigą. Kita vertus, vėlyvosios veislės bulvės nuimamos nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo pabaigos, tačiau ir tada reikia stebėti orus.
Derliaus nuėmimo patarimai
Kad nepraleistumėte geriausio momento: reguliariai tikrinkite sodinimą, tikrinkite gumbų dydį, atsižvelkite į veislės nokimo laiką, stebėkite orus.
Neskubėkite kasti – nesubrendę gumbai gali būti neskanūs. Taip pat neatidėliokite derliaus nuėmimo – peraugusios bulvės praranda skonį.
Nepamirškite, kad geriausias laikas bulvėms skinti yra tada, kai lapai yra sausi, o dirva sausa. Ir būtinai venkite derliaus nuėmimo lietingu oru – kitaip bulvės ilgai neišsilaikys. Pradėkite nuo bandomojo kasimo skirtingose daržo lysvės vietose.
Parašyti komentarą