Jau pasodinote pomidorų daigus į nuolatinę vietą? Tuomet pats laikas sužinoti, kada, kuo ir kaip teisingai juos patręšti pirmą kartą.
Šiandien pakalbėkime apie pomidorų tręšimą. Ar jau praėjo daugiau nei 10 dienų nuo to, kai daigai buvo persodinti į dirvą? Puiku! Tai reiškia, kad atėjo laikas pasirūpinti, kad augalai gautų visas reikalingas medžiagas greitam ir sveikam augimui.
Kokios trąšos tinka pirmajam tręšimui?
Kad nustatytumėte, kokių elementų trūksta pomidorams, atkreipkite dėmesį į sodinukų būklę. Gerai apžiūrėkite krūmelius: jei lapai šviesiai žali ir maži – trūksta azoto. Jei augalai stiprūs, o ant jų jau vietomis pasirodė pumpurai – azoto jiems nebereikia. Tokiu atveju pakaks fosforo ir kalio trąšų.
Azoto trąšų variantai
Pomidorai auga per lėtai? Čia padės azotinės trąšos. Štai keli patikrinti variantai, kuriuos naudoju pati:
Organinės trąšos:
- Žolės raugas. Šviežią žolę (piktžoles) dedu į tinkamą indą ir užpilu vandeniu santykiu 1 dalis žaliavos : 5 dalys vandens. Kai fermentacija baigiasi (po 5–7 dienų), imu 3 litrus raugalo, praskiedžiu 10 litrų vandens kibire ir laistau po 1 litrą prie šaknų kiekvienam pomidorui.
- Paukščių mėšlo raugas. Ruošiant šį raugą būtina laikytis proporcijų: 1 dalis mėšlo : 20 dalių vandens. Paruoštą tirpalą palieku 24 valandoms. Prieš laistant, po kiekvienu krūmu pilu maždaug po 1 litrą.
Mineralinės trąšos:
- Karbamidas (arba amonio salietra). 1 valgomąjį šaukštą trąšų ištirpinu 10 litrų vandens ir laistau augalus prie šaknų – maždaug po 1 litrą vienam krūmui.
Toliau skaitykite kitame puslapyje.