Kartais augindami česnakus sodininkai pastebi, kad jų lapai pradėjo gelsti. Yra dvi priežastys, kurias galima pašalinti, kad gautumėte gerą derlių.
Šis augalas keičia spalvą, kai pasodinamas į dirvą, kurioje trūksta maisto medžiagų. Norint to išvengti, reikia žinoti, kaip ir kuo tręšti česnakus.
Lapai taip pat pagelsta, jei užklumpa šalnos, esant žemesnei nei -5˚C temperatūrai, tuo metu, kai pirmieji daigai ką tik išlindę iš dirvos. Taip nenutiks, jei česnakus uždengsite, kai žinosite, kad artėja trumpalaikiai šalčiai.
Tačiau taip nutinka nedažnai. Tačiau tręšimu reikia pasirūpinti iš anksto.
Kaip ir kuo tręšti česnakus pavasarį?
Pirmą kartą trąšas reikėtų panaudoti, kai išsiskleidžia dvi poros lapų. Jei nepraleisite šio laiko, česnakų laiškai užaugs dideli ir sultingi, todėl galvutės greitai subręs ir gerai užsipildys, nes jų dydis priklauso nuo laiškų kokybės.
Jums reikės azoto ir magnio, kuris atsakingas už chlorofilo susidarymą augalo ląstelėse. Atskieskite po 20 g kiekvienos trąšos 10 litrų vandens. Laistykite česnakų lysves švariu vandeniu, o paskui gautu tirpalu – 5-8 litrais vienam bėginiam metrui, priklausomai nuo dirvos drėgnumo.
Kitą dieną po tręšimo purenkite dirvą po česnakais, kad iš dirvos neišgaruotų drėgmė. Jei lauke sausa ir šilta, taip pat reikėtų mulčiuoti.
Jei laikysitės visų šių patarimų, galite tikėtis gausaus derliaus. Česnakai nepradės gelsti ir neišdžius, o galvutės užaugs didelės, su tankiomis, stambiomis skiltelėmis.