Nepretenzingos sodo gėlės: patarimai pradedančiajam (ir ne tik) sodininkui


Nepretenzingos sodo geles patarimai pradedanciajam ir ne tik sodininkui

Daugelis žmonių mano, kad žydinčio ir tvarkingo sodo sukūrimas reikalauja daug laiko ir pastangų. Vis tik, šiais laikais galima sukurti nuostabų kraštovaizdį su nepretenzingomis sodo gėlėmis, kurių priežiūra nesukelia nereikalingo vargo. Nemanykite, kad tokios gėlės yra mažiau patrauklios. Priešingai, yra didelis gražių, įvairių spalvų gėlių rūšių pasirinkimas.

Svarbiausia, renkantis, kokias gėles sodinsite savo sode, atsižvelgti į sezoniškumą, sodinimo vietą ir auginimo sąlygas. Jei viską suplanuosite teisingai – žydintis sodas jus džiugins iki vėlyvo rudens.

Nepretenzingos svogūninės gėlės

Svogūninės gėlės mus džiugina nuo pirmųjų pavasario dienų. Šias gėles lengva auginti ir jos puikiai tinka gražiam ir spalvingam sodui. Galime išskirti šias, daug priežiūros nereikalaujančias svogūnines gėlių rūšis:

Lelijos

Tai gražios ir subtilios gėlės, jos išsiskiria gausiu žydėjimu. Lelijos nereikalauja daug dėmesio. Sodinimui rekomenduojama pasirinkti saulėtą vietą, apsaugotą nuo stiprių vėjų.

lelijos

Tulpės

Šios gėlės pradeda žydėti gegužės ir birželio mėnesiais. Jos savo grožiu ir įvairiomis spalvomis, jau nuo senų laikų, užkariavo daugelio sodininkų širdis. Tulpės gali augti bet kokiame dirvožemyje,  jas lengva prižiūrėti.

Narcizai

Gražūs ir trapūs pavasariniai augalai. Gėlės yra baltos arba/ir geltonos spalvos, pasižymi maloniu aromatu. Narcizai puikiai prisitaiko prie bet kurios sodinimo vietos.

Daugiametės sodo gėlės

Daugiamečių augalų puikumas yra tame, kad vieną kartą juos pasodinę, kiekvienais metais galėsite džiaugtis jų grožiu ir kvapnumu. Daugiametės sodo gėlės – tai puikus pasirinkimas daug laiko neturinčiam arba dar tik pradedančiajam sodininkui. Galime išskirti šias, nelepias daugiamečių gėlių rūšis:

Raktažolė

Šis gražus daugiametis augalas sodininkus vilioja įvairiomis veislėmis ir spalvomis. Jis pradeda žydėti ankstyvą pavasarį.

Sinavadas

Tai ypač elegantiškas ir nepretenzingas augalas. Žydi nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio. Geriausiai klesti daliniame pavėsyje, drėgname dirvožemyje.

Astilbė

Daugiametis augalas, gali būti įvairių spalvų ir dydžių. Astilbė yra atspari ligoms ir kenkėjams. Žydi vasaros mėnesiais.

Bijūnas

Tai puiki daugiametė gėlė, pasižyminti ypač maloniu aromatu. Vienoje vietoje nepersodinus gali augti kelis dešimtmečius.

Nepretenzingos vienmetės gėlės

Petunijos

Ši gėlė, priklausomai nuo rūšies, gali būti įvairių formų ir spalvų. Gausiai žydi nuo gegužės iki spalio mėnesio, priklausomai nuo rūšies. Puikiai tinka norint dekoruoti gėlynus, balkonus, terasas ir pan.

Nasturta

Žydi iki pat vėlyvo rudens. Mėgsta saulėtas augimo vietas. Puikiai atrodo prie tvorų ir sienų, šalia krūmų.

Medetkos

Augalai auga nuo birželio iki pat šalnų. Gėlėms būdingas gausus žydėjimas. Joms reikalinga ypač minimali priežiūra.

Astrai

Tai nuostabus vienmetis augalas, galintis būti įvairių spalvų bei atspalvių. Astrai mus džiugina žavingais žiedais bei labai lengva priežiūra.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos