Pasirodo, net ir itin rūgštų dirvožemį galima „nukenksminti“. Tam tereikia kelių paprastų priemonių.
Dirvožemio rūgštingumo mažinimas
Dirvožemio rūgštingumo mažinimas gesintomis kalkėmis
Gesintos kalkės yra nepakeičiamos norint sumažinti dirvožemio rūgštingumą. Dėl šių baltų miltelių nurūgštinimo procesas vyksta labai greitai. Paprastai labai didelio rūgštingumo dirvos kvadratiniam metrui naudojama 0,5 kg kalkių, vidutinio rūgštingumo – 0,3 kg, o mažo rūgštingumo – 0,2 kg.
Rūgštingumo mažinimas dolomito miltais (dolomitmilčiais)
Ši medžiaga veikia lėtai. Tačiau dėl kalcio karbonato ir magnio karbonato ji labai padidina dirvožemio derlingumą. Dolomito miltai naudojami tokia norma: 0,5 kg vienam kvadratiniam metrui, kai labai didelis rūgštingumas, 0,4 kg – kai vidutinis rūgštingumas, 0,3-0,4 kg – kai mažas rūgštingumas.
Rūgštingumo mažinimas pasitelkiant kreidą
Dar viena gera priemonė yra malta kreida. Jos dedama: 0,3-0,7 kg vienam kvadratiniam metrui. Esant mažam rūgštingumui, šis skaičius yra 0,1-0,4 kg.
Rūgštingumo mažinimas naudojantis medžio pelenais
Medžio pelenus itin aktyviai naudoja sodininkai. Juose gausu kalcio, fosforo ir kitų mikroelementų. Jų naudojama 0,4-0,5 kg kvadratiniam metrui – esant labai dideliam rūgštingumui, 0,2-0,3 kg – esant vidutiniam, 0,2 kg – esant mažam rūgštingumui.