Kad ir kaip paradoksaliai tai atrodytų, geri pagrindiniai virtuvės indai ir kiti reikmenys išgelbės jus nuo nereikalingų išlaidų vėliau. Juk virtuvėje šiuos daiktus naudosite kasdien. Kuo jie kokybiškesni, tuo ilgiau tarnaus. Šiame straipsnyje kalbėsime apie penkis pagrindinius dalykus, kuriems neturėtumėte taupyti, taip pat patarsime, kaip juos pasirinkti.
Peiliai
Tai pagrindinis virtuvės darbo įrankis. Žemos kokybės peiliai greitai suges arba nesusidoros su darbu. Patartina įsigyti bent vieną kokybišką universalų peilį. Metalas ar keramika – priklauso nuo jūsų poreikių. Pirmasis aštrumą praranda kiek greičiau ir reikalauja plovimo tik rankomis. Kita vertus, plieniniai peiliai dėl savo lankstumo puikiai tinka „juvelyriniams darbams“. Be to, jų asortimentas yra platesnis ir išsirinkti peilį yra daug lengviau.
Keraminiai peiliai išlieka aštrūs keletą metų. Jie nėra tokie jautrūs kvapams, tačiau lengvai sugeria skystį. Be to, numetus peilį, ašmenys gali sulūžti. Taip pat keramika netinka dirbti su šaldytais produktais, kaulais ir kietosiomis daržovėmis.
Keptuvės
Pusryčiams – kiaušinienė, pietums – kotletai, vakarienei makaronai – keptuvės gali prireikti bet kada. Idealiu atveju geriau iš karto nusipirkti du universalius pagalbininkus, kad vienu metu paruoštumėte kelis patiekalus.
Geros keptuvės, deja, nebus pigios. Ketaus, aukštos kokybės nerūdijantis plienas ar dilimui atsparus aliuminis nėra pigūs variantai. Tačiau jie bus atsparūs pažeidimams ir saugūs naudoti. Pats universaliausias aliuminis. Jis nėra toks sunkus kaip ketus, be to, jis dažnai parduodamas su nelimpančia danga. Jei nuspręsite įsigyti aliuminio indus, rinkitės lietus modelius. Jie bus brangesni, bet mažiau linkę deformuotis.
Puodai
Puodus naudosite taip pat dažnai, kaip ir keptuves. Todėl nereikėtų taupyti patiekalų kokybės sąskaita. Geriau iš karto pasirinkti įvairaus dydžio padėjėjus: didelius ir mažus. Pirmieji pravers verdant sriubą ir barščius, tad rinkitės tūrį, kurio užtektų visai šeimai. Mažesni tinka virti kiaušinius ar kruopas kaip garnyrą.
Labai svarbi indų medžiaga. Kai kurie metalai jautrūs rūgščiai aplinkai, todėl patiekalų, tokių kaip barščiai ar kompotai, nerekomenduojama virti nepadengtuose ketaus ar aliuminio induose. Tačiau jūs turite būti atsargūs renkantis plieną. Nekokybiška medžiaga patiekalui suteiks metalo poskonį.
Indai orkaitei
Čia svarbu pasitikėjimas medžiaga, nes ji liečiasi su aukšta temperatūra. Ketaus, silikono, keramikos, stiklo ar plieno indai – tokioje įvairovėje lengva pasiklysti. Kiekviena medžiaga turi ir privalumų, ir trūkumų.
Ketaus gerai praleidžia šilumą, tačiau ilgai kaista. Silikonas yra lankstus ir lygus, todėl prie jo visiškai niekas neprilips. Tačiau šilumos laidumu jis gerokai nusileidžia metalams. Keramika ir stiklas tarnaus ilgus metus, jei nebus veikiami staigių temperatūros pokyčių.
Nelipnios plieno formos geriau toleruoja temperatūros pokyčius, gerai praleidžia šilumą ir pakankamai greitai įkaista. Tačiau jie yra jautrūs ir reikalauja kruopščios priežiūros. Pavyzdžiui, nerekomenduojama jų plauti indaplovėje.
Virtuvės reikmenys
Samtis, mentelės, plaktuvas, kiaurasamtis – be jų sunku apsieiti virtuvėje. Geriau nusistatyti sau optimalų įrankių skaičių ir į juos investuoti. Pigūs ar nekokybiški padėjėjai greitai taps netinkami naudoti.
Ko gero, patvariausi bus metaliniai aksesuarai. Jie nesugeria kvapų kaip mediniai, gerai toleruoja šilumą, skirtingai nei plastikiniai, yra funkcionalesni nei silikoniniai.