Tikriausiai bent kartą matėte Jamie Oliver virtuvėje gaminantį maistą su šviežiomis žolelėmis. Paprasčiausiai nuskinkite kelis baziliko lapelius, kad pagardintumėte pesto padažą, suberkite petražolių grybų rizotui ir papuoškite limonadą mėtomis – visa tai iš puodų, kurie stovi ant lentynų ir palangių.
Atminkite, kad prieskonines žoleles galite auginti ir vazonuose virtuvėje ar balkone, o vėliau dėti į sriubas, kepsnius, padažus ar salotas.
Tereikia kelių vazonų, žemės ir augalų sėklų ar sodinukų, kad būtų galima sukurti nedidelį sodelį prie virtuvės lango arba specialiai įrengtame kampe balkone.
7 augalai, kuriuos galima lengvai auginti namuose
Šalavijas
Šalavijas vazonuose puikiai tinka mėsai, padažams ir salotoms pagardinti. Jis yra intensyvaus skonio, šiek tiek kartokas ir šiek tiek aštrus. Todėl užtenka vos vieno vazonėlio šalavijų, kad suteiktų skonio daugeliui nepaprastai skanių patiekalų.
Šalavijams reikalingas maždaug 30 cm skersmens indas su drenažo anga. Augalas mėgsta vandenį, bet ne per daug, mėgsta saulę, todėl būtų gerai rasti patogią ir gerai apšviestą vietą ant palangės.
Svogūnų laiškai
Svogūnų laiškai puikiai papildys bet kurią virtuvę. Įdėkite laiškų į jogurto padažus arba į purų omletą ir pajusite subtilų aromatą.
Svogūnuose yra daug vitaminų A ir C, taip pat mažesniais kiekiais kalcio, magnio, fosforo, kalio ir kitų vitaminų bei mineralų.
Vazonas turi būti su drenažo anga. Augalas atsigauna iš karto po genėjimo. Jį reikia reguliariai laistyti ir bent šešias valandas per dieną pastatyti šviesioje vietoje.
Mėtos
Jei norite užsiauginti mėtas namuose, geriau pasiruoškite erdvų keraminį vazoną, kuriame galėtų išauginti ilgas šaknis. Mėtas jums bus lengviau užsiauginti iš sodinukų, o ne iš sėklų.
Bazilikas
Baziliką nėra sunku auginti vazonuose, tačiau šis daugiametis augalas yra šiek tiek reiklesnis nei šalavijas ar laiškiniai česnakai. Bazilikas laistomas tik tada, kai dirva išdžiūsta paviršiuje, o du kartus per mėnesį būtų gerai žemę lengvai sugrėbti, kad paspartėtų jo vystymasis. Taip pat galite naudoti natūralias trąšas, kad aprūpintumėte svarbiausias maistines medžiagas.
Yra keletas bazilikų rūšių, skirtų auginti vazonuose:
- Raudonasis vazoninis bazilikas yra stipraus aromato, tačiau naudojamas tik žalias, salotose arba barstomas ant jau paruoštų patiekalų.
- Graikinis žalias bazilikas greitai atsinaujina ir gali būti naudojamas pesto gamybai.
- Saldusis bazilikas yra bene labiausiai paplitusi šio augalo rūšis. Jis naudojamas tiek salotoms, tiek virtuvėje ruošiant įvairius patiekalus.
Rozmarinas
Rozmarinams auginti vazonuose reikalingas nedidelis indelis su drenažo anga, sodo žemė, sumaišyta su smėliu, šviesi, bet nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugota vieta. Aromatingą augalą vasarą reikia laistyti kartą per dvi dienas, o vėsesniais mėnesiais – maždaug kartą per savaitę, nes rozmarinas nemėgsta per daug vandens.
Čiobreliai
Norint kuo ilgiau džiaugtis vazonuose esančiais čiobreliais, praėjus mėnesiui po pasodinimo, reikėtų jį persodinti į didesnį indą, kuriame užtektų vietos augti pagrindinėms šaknims.
Petražolės
Petražolėms auginti reikia aukštesnio vazono, tinkančio ilgoms šaknims. Petražolės puikiai augs pavėsyje, nes jam nereikia „įdegti“ saulėje. Tačiau petražolėms tikrai reikia vandens. Laistykite augalą dažnai, bet ne per gausiai, neleiskite vazone esančioms žemėms išdžiūti.