„Facebook“, „Twitter“, „Tiktok“ ir kiti bus įpareigoti kovoti su žalingu turiniu


Su nelegaliu ir žalingu turiniu turės kovoti didžiausios pasaulyje socialinės žiniasklaidos platformos „Facebook“, „Twitter“, „TikTok“ ir kitos. Priešingu atveju nuo 2023 m. rugpjūčio 25 dienos jiems grės nemažos baudos pagal Europos Sąjungos skaitmeninių paslaugų įstatymą, rašo POLITICO.

Europos Komisija nustatys 19 didžiausių internetinių platformų ir paieškos sistemų, kurioms bus taikomas internetinio turinio įstatymas. Jiems bus taikomi griežti reikalavimai, įskaitant greitą nelegalaus turinio pašalinimą, užtikrinimą, kad suasmeninta reklama nebūtų skirta nepilnamečiams, ir dezinformacijos bei žalingo turinio, įskaitant patyčias internete, sklaidos ribojimą.

„Su dideliu mastu atsiranda ir didelė atsakomybė“, – per instruktažą paaiškino Europos vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas .

Anot jo, po keturių mėnesių daugiau nei 45 milijonus aktyvių vartotojų turinčios internetinės platformos ir paieškos sistemos turės didesnius įsipareigojimus.

Kova su žalingu turiniu

Visų pirma tokie įstatymai bus taikomi:

Šios platformos turės nustoti teikti skelbimus naudotojams, pagrįstus jautriais duomenimis, pvz., religija ir politinėmis pažiūromis. Dirbtinio intelekto sukurtas turinys, pvz., apdoroti vaizdo įrašai ir nuotraukos, vadinami “giliomis klastotėmis”, taip pat turės būti atitinkamai pažymėti.

Įmonės kiekvienais metais turės įvertinti riziką, kurią jų platformos kelia įvairioms problemoms: visuomenės sveikatai, vaikų saugai ir žodžio laisvei. Jie taip pat turėtų nustatyti savo priemones, kaip kovoti su tokia rizika. Pirmasis vertinimas turėtų būti baigtas iki rugpjūčio 25 d.

„Šios 19 pagrindinių internetinių platformų ir paieškos sistemų turės visiškai pertvarkyti savo sistemas, kad užtikrintų aukštą nepilnamečių privatumo, saugos ir saugumo lygį naudojant amžiaus tikrinimo priemones ir tėvų kontrolę“, – sakė Bretonas.

Specialūs išorės auditoriai tikrins, kaip laikomasi teisės aktų

Komisijos vykdymo užtikrinimo komanda turės prieigą prie savo duomenų ir algoritmų, kad galėtų patikrinti, ar jie reklamuoja žalingą turinį, įskaitant turinį, keliantį grėsmę visuomenės sveikatai arba dezinformaciją per rinkimus.

Baudos gali siekti 6 procentus metinės apyvartos, o ypač rimtais atvejais platformos gali būti laikinai uždraustos.

Bretono teigimu, vienas pirmųjų išbandymų didžiosioms platformoms Europoje bus rugsėjį vyksiantys rinkimai Slovakijoje. Šiuo metu ES susirūpinimą kelia „socialiniuose tinkluose vykstantis hibridinis karas, ypač karo Ukrainoje kontekste“.

Išeiti iš AMP versijos