Grupė mokslininkų iš Pasaulinės sveikatos instituto ir Naujojo Pietų Velso universiteto tyrė ryšį tarp omega-3 riebalų rūgščių vartojimo ir inkstų funkcijos.
Tyrimas
Ekspertai nustatė, kad šis jūros gėrybėse esantis junginys gali sumažinti riziką susirgti lėtinėmis inkstų ligomis, taip pat gali palaikyti tinkamą funkciją. Buvo atlikta 19 tyrimų 12 šalių, tyrime dalyvavo beveik 5000 dalyvių.
Taigi, autoriai ištyrė omega-3 biomarkerių, įskaitant eikozapentaeno rūgštį, dokozaheksaeno rūgštį, dokozapentaeno rūgštį ir alfa-linoleno rūgštį (ALA), lygį. Jūros gėrybės yra pagrindinis šių medžiagų šaltinis, o ALA randama tokiuose augaluose kaip riešutai, sėklos ir žalios lapinės daržovės.
Išvados
Tyrimo pabaigoje mokslininkai padarė išvadą, kad didesnis omega-3 riebalų rūgščių kiekis, esantis jūros gėrybėse, yra susijęs su mažesne rizika susirgti lėtinėmis inkstų ligomis ir lėtesniu inkstų funkcijos blogėjimu.
Įdomu tai, kad šis efektas buvo pasiektas tik valgant jūros gėrybes. Augalinis maistas, kuriame taip pat gausu omega-3, šios apsaugos nesuteikė.