Įvardintos šalys, kuriose būsto kainos auga greičiausiai


Infliacija sukuria beprotiško nekilnojamojo turto kainų augimo iliuziją. Tačiau, remiantis portalo „Global Property Guide“ duomenimis, 2022 metų trečiąjį ketvirtį vidutinė būsto kaina išaugo tik 23 iš 62 analizuotų šalių.

Remiantis Global Property Guide, pasaulinis būsto bumas baigiasi. Tam įtakos turi daugybė ekonominių ir politinių veiksnių, įskaitant kylančias palūkanų normas, sparčiai augančią infliaciją, tiekimo grandinės sutrikimus ir žinoma Rusijos karas prieš Ukrainą.

Nekilnojamojo turto rinka: 2022 m. trečiojo ketvirčio tendencijos

Didelė infliacija sukuria iliuziją, kad būsto ir toliau stipriai kyla. Tuo pačiu metu 39 iš 62 analizuotų šalių užfiksavo faktinį kainų sumažėjimą. Pavyzdžiui, Lietuvoje būsto kainos per metus išaugo net 22,77 proc., tačiau realiai vertė iš tiesų sumažėjo 1,09 proc.

Pasikeitė ir dinamika. Dauguma pasaulio nekilnojamojo turto rinkų šiuo metu lėtėja, o tempas realia verte pastebimai susilpnėja.

Būsto kainos 2022 kitimas

Kur užfiksuotas sparčiausias būsto kainų augima

Didžiausias metinis būsto kainų augimas, įvertinus infliaciją, buvo stebimas:

Turkija išlieka stipriausia būsto rinka. Tai palengvina didelė tiek vietos, tiek užsienio investuotojų paklausa. Nacionalinis būsto kainų indeksas per metus iki 2022 m. trečiojo ketvirčio pakilo įspūdingai 57,64%, o tai gerokai viršijo 13,38% padidėjimą praėjusiais metais, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, ir geriausius rezultatus pastaruoju metu. Tiesą sakant, nominaliąja verte kainos padidėjo daugiau nei 189%. Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, realios būsto kainos trečiąjį ketvirtį smarkiai išaugo 14,32%.

Kur būsto kainos krito labiausiai?

Didžiausias būsto kainų nuosmukis 2022 m. trečiąjį ketvirtį (atsižvelgus į infliaciją) užfiksuotas:

Visose šiose šalyse būsto kainos kas ketvirtį mažėjo.

Išeiti iš AMP versijos