Nuo liepos įsigalios vienkartinių plastikinių maišelių draudimas – teks keisti įpročius arba papildomai susimokėti


Dar praeitų metų pabaigoje, rašėme, kad nuo 2023 m. liepos 1 d. pardavėjams ir platintojams bus draudžiama prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalyti ne tik lengvuosius, bet ir labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius (vienkartinius). Išimtis galios tik tuomet, kai į juos būtų pakuojama šviežia mėsa ir žuvis bei jų produktai.

Už maišelį – susimokėti arba atsinešti savo

Gyventojai turės atverti pinigines ir už kiekvieną maišelį nuo liepos susimokėti arba atsinešti savo daugkartinį maišelį. Prekybos tinklai atskleidžia, kokia bus tvarka ir kaip tautiečiai apsipirkinės, tačiau kiek tiksliai lengvi plastikiniai kainuos, iki šiol dar nėra žinoma.

Vieni lietuviai tokius valdininkų sprendimus keikia, kiti – giria. Yra ir tvirtinančių, kad maišelių apmokestinamas ekologijos problemų neišspręs, o tik sukraus papildomus milijonus eurų prekybos tinklams.

atskleidžia, kokia nauja tvarka nuo liepos laukia gyventojų apsiperkant parduotuvėse. „Norfos“ prekybos tinkle kiekvienas lengvas plastikinis maišelis turės barkodą.

Vienkartiniai plastikiniai maišeliai

„Kai pirkėjas pasiims tą maišelį, kaip ir eilinę kitą prekę, ją reikės skanuoti ir ji bus parduodama“, – aiškina „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Tiesa, plastikiniai maišeliai, pavyzdžiui, sveriamos mėsos ar žuvies skyriuose žmonėms nieko nekainuos. Tačiau kiek tiksliai gyventojams reikės susimokėti už mokamus plastikinius maišelius prekybos tinklai dar nežino.

Žmonėms teks atsikratyti ir pamėgto įpročio ant rankos vyniotis plastikinius maišelius ir neštis juos namo.

„Žmonės, iš tikrųjų, visada į bet kokias naujoves ir čia, aišku, neužmirškim, kad visgi irgi tai yra išlaidos, tikrai reaguos blogai, bet galiu drąsiai pasakyti, kad sunaudojimas tinklo maišelių gali sumažėti net iki dviejų kartų“, – tikina D. Dundulis.

Prekybos tinklai gyventojams žada ir nemokamų alternatyvų – popierinius maišelius – arba siūlo nusipirkti daugkartinio naudojimo sietelius, už kuriuos prašo apie 40 centų. O kiek gi kainuos paprastas plastikinis maišelis, nežino ir „Rimi“ atstovai.

Išeiti iš AMP versijos