Nepriklausomi Stanfordo mokslininkai išanalizavo 237 mokslinius straipsnius ir padarė išvadą, kad ekologiškas maistas nėra sveikesnis už įprastinį. Ekologiškų produktų gamintojai agresyviai reklamuoja savo produktus, tačiau mokslininkai mano, kad tai tėra gera rinkodara.
Jų duomenimis, ekologiškiems produktams pagaminti reikia daugiau žemės ir energijos nei neekologiškiems, kad būtų pagamintas toks pat kiekis produkcijos.
Savo ruožtu Jungtinės Karalystės mokslininkai, atlikę panašų tyrimą, paskelbė ekologiškų produktų privalumus ir naudą: augalas, augantis be pesticidų ir herbicidų, gamina antioksidantus. Todėl ekologiškuose produktuose jų yra 20-70 proc. daugiau. Be to, ekologiškuose produktuose antioksidantų yra daug mažiau: nuo 10 iki 100 kartų mažiau.
Tyrimo duomenimis, ekologiškų ir neekologiškų maisto produktų skonis paprastai net nesiskiria.
“Jei žmogui pasiūlysite du pomidorus, nurodydami, kad vienas iš jų yra “natūralus”, akivaizdu, kad žmogus pasirinks ekologišką produktą. Tačiau aklos degustacijos metu dalyviai pirmenybę teikė arba įprastiniams produktams, arba visiškai nepastebėjo skirtumo”, – teigė mokslininkai.
Vienintelė išimtis – mėsa. Tačiau tai sudėtingas produktas, kurio kokybė ir skonis priklauso nuo daugelio veiksnių: gyvulio būklės, skerdimo, riebalų pasiskirstymo, transportavimo, laikymo, fermentavimo ir gaminimo būdų.