Daugiau kaip 170 cheminių medžiagų, naudojamų plastikui gaminti, gali būti labai kenksmingos žmogui. Visų pirma šie junginiai sukelia kancerogenines ligas ir imuninės sistemos pablogėjimą.
Galbūt to nesuvokėte, bet kiekvieną kartą, kai valgote, atrodytų, įprastą maistą, suvalgote ir didelę dalį mikroplastiko. Jo yra beveik visuose supakuotuose perdirbtuose maisto produktuose.
Kodėl mikroplastikai yra kenksmingi?
Į maistą patekusį mikroplastiką sudaro stabilizatorių, plastifikatorių, tepalų, užpildų ir kitų cheminių medžiagų fragmentai. Gamintojai juos naudoja, kad suteiktų plastikui pageidaujamas savybes – skaidrumą, lankstumą ir patvarumą.
Tačiau daugelis šių junginių yra labai toksiški ir kenksmingi žmogaus organizmui. Visų pirma bent 15 iš jų kenkia endokrininei sistemai. Šios medžiagos veikia tokius hormonus kaip estrogenas, testosteronas ir insulinas, ne tik imituodamos, bet ir sutrikdydamos jų funkcijas. Dėl to padidėja lėtinių ligų rizika.
Mokslininkai įrodė, kad valgomi toksiški mikroplastiko elementai turi įtakos tiek vyrų, tiek moterų nevaisingumui, taip pat policistinių kiaušidžių sindromo išsivystymui.
Sveikata yra vertingiausia, ką žmogus turi! Todėl ja reikia rūpestingai rūpintis, ypatingą dėmesį skiriant organizmo valymui nuo toksinų. Be to, tyrimai rodo, kad ilgalaikis mikroplastiko poveikis gali padidinti riziką susirgti 2 tipo diabetu ir širdies ligomis.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad toksinės medžiagos veikia žarnyno ir imuninės sistemos sveikatą. Žarnynas atlieka svarbų vaidmenį žmogaus imunitetui, o nuolatinis mikroplastiko poveikis gali sukelti disbiozę.
Galbūt nesuvokėte, bet kiekvienas žmogus per metus suvalgo apie 50 000 mikroplastiko dalelių. Šis skaičius padidėja iki 90 000 dalelių tiems, kurie dažnai geria vandenį iš plastikinių butelių.
Verta pažiūrėti vaizdo įrašą apie mikroplastiką: