Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

7 meistriški žingsniai magiškam kiaušinių dažymui svogūnų lukštais

3 min. skaitymo

Svogūnų lukštai – mūsų senolių branginta paslaptis, kuri šiandieninėje sintetinių spalvų jūroje išsaugojo savo ypatingą vietą. Šis virtuvės atliekomis laikomas lobis, kurį kartais ištisus mėnesius prieš Velykas kruopščiai kaupia išmintingos šeimininkės, slypi giliau nei vien dažymo tradicijoje – tai ryšys su mūsų protėvių išmintimi ir gamtos ciklais.

Nors šiuolaikinėse parduotuvėse galima rasti įvairiausių spalvų ir atspalvių dažų, būtent svogūnų lukštais dažyti kiaušiniai mūsų šventiniame stale atskleidžia nepakartojamą šilumą ir autentiškumą.

Šis procesas nėra vien mechaniškas veiksmas – tai savotiškas ritualas, reikalaujantis žinojimo, kantrybės ir dėmesio detalėms. Sekdami šiais kruopščiai išgrynintais žingsniais, paveldėtais iš kartos į kartą, atrasite, kaip paprasta virtuvės medžiaga gali virsti tikru velykinio stalo perlu.

Kiaušiniai nudažyti su svogūnų lukštais

Kiaušinių dažymas svogūnų lukštais

1. Pirmiausia paruoškite lukštus. Reikia nulupti 10-15 vidutinio dydžio svogūnų. Arba galite orientuotis į 15-20 g lukštų proporciją 1 litrui vandens. Verta atkreipti dėmesį į pačių svogūnų lukštų kokybę. Geriau išmesti tas dalis, kuriose yra taškelių ir patamsėjimų – palikti jie gali turėti įtakos galiausiai gaunamai spalvai.

2. Sudėkite svogūnų lukštus į puodą, tada užpilkite juos vandeniu. Užvirinkite ir virkite 20-60 minučių. Laiką, kiek laiko norite virti svogūnų lukštus vandenyje, galite pasirinkti priklausomai nuo to, kokią sodrią spalvą norite išgauti. Jei norite, kad kiaušiniai taptų tamsiai tamsiai purpurinės spalvos, sultinį ant ugnies galite laikyti iki 60 minučių, o jei norite šviesesnės spalvos – 20 minučių arba šiek tiek ilgiau. Tada sultinį palikite atvėsti – jis turėtų būti kambario temperatūros.

3. Paruoškite kiaušinius dažymui. Jei juos laikote šaldytuve, išimkite likus bent 20 minučių iki dažymo, kad jie spėtų sušilti iki kambario temperatūros.

4. Į puodą su svogūnų lukštų sultiniu įberkite šaukštą druskos ir išmaišykite. Tada sudėkite kiaušinius. Kiaušinius į sultinį reikėtų dėti tik tada, kai sultinys atvėsta iki kambario temperatūros, o kiaušiniai pasiekia tą pačią temperatūrą.

5. Toliau šiame sultinyje reikia virti kiaušinius ne mažiau kaip 10 minučių, bet ne ilgiau kaip 12 minučių.

6. Paruoškite indą su šaltu vandeniu. Išvirusius kiaušinius sudėkite į šį indą ir palaikykite jame 5-7 minutes.

7. Po to paruoštus velykinius kiaušinius reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, kad būtų pašalintas dažų perteklius. Jei norite, kad kiaušiniai gražiai blizgėtų, prieš patiekdami galite juos nupoliruoti augaliniu aliejumi.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus