Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kaip išsirinkti tinkamos kokybės kavą: svarbios ekspertų paslaptys
Maistas / Gėrimai

Kaip išsirinkti tinkamos kokybės kavą: svarbios ekspertų paslaptys

Kaip išsirinkti kavą
Dalintis

Kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Jis taip pat yra vienas brangiausių. Todėl rinkdamiesi kavą turite būti pasirengę ir atkreipti dėmesį į daugelį veiksnių.

Kavos ekspertai pataria, kaip pasirinkti tinkamą kavą ir kokių penkių taisyklių reikia laikytis.

Kavos šviežumas

Pirmasis kavos pasirinkimo kriterijus – jos šviežumas. Negalima pakuoti kavos iš karto po skrudinimo, nes iš kavos išsiskiria anglies dioksidas, kuris gadina aromatą. Prieš ruošiant ir geriant kavą, ją reikia palikti keletą dienų pastovėti.

Malta kava laikoma paruošta 30 dienų – tiek laiko reikia, kad susiformuotų jos aromatas. Po 30 dienų kava nebus sugedusi ar netinkama naudoti, tačiau jos skonis bus silpnesnis.

Kavos skrudinimo laipsnis

Šis veiksnys taip pat labai svarbus. Yra kelios skrudinimo rūšys, kurias galima nustatyti pagal pupelių spalvą: šviesi, vidutinė ir labai tamsi.

Naudojant lašinimo metodą, geriausia yra šviesiai skrudinta kava, nes išgaunama daugiau aromatų ir atspalvių. Švelnaus skrudinimo kavos rūšis nėra ideali naudoti namų kavos aparatuose.

Populiariausia yra vidutinio skrudinimo rūšis. Rudos spalvos pupelės su baltu šydu viduryje idealiai tinka bet kokiam virimo būdui. Intensyvus, šiek tiek rūgštus gėrimas.

Tamsiai skrudinta kava yra įgytas skonis. Jame trūksta rūgštingumo, jis yra sodresnis, sunkus ir šiek tiek kartokas.

Kavos pupeles

Kavos rūšis

Robusta – ši kava yra pigesnė. Gryna „Robusta” yra šiek tiek žemiško skonio ir neturi ypatingų atspalvių. Tačiau ši veislė yra stipresnė ir tankesnė.

Arabica – ekspertų nuomone, ši veislė turi daugiau kavos skonio, aromato ir atspalvių. Daug kas priklauso nuo regiono, augimo aukščio, dirvožemio ir klimato. Skonis rūgštus, bet švelnesnis.

Dauguma prekės ženklų naudoja arabikos ir robustos mišinį. Taip išsaugomi įdomūs atspalviai ir skoniai. Kuo daugiau robustos, tuo stipresnė ir rūgštesnė bus kava.

Kavos pakuotė

Ant šviežiai skrudintos kavos pakuotės turi būti vožtuvas. Be jo kava gali užspringti. Iš kitų šalių įvežama supakuota kava turėtų būti vakuumuota.

Ant pakuotės turi būti etiketė su informacija: veislė, kilmė, pagaminimo data, skrudinimo laipsnis ir gamybos adresas.

Jei jaučiate pupelių kvapą, lengvai paspauskite pakuotę, kad atidarytumėte vožtuvą. Stiprus aromatas rodo, kad produktas šviežias, o silpnas ir šiek tiek kartus – atsisakykite tokio pirkinio.

Skani kava

Malta kava

Ekspertai pataria nepirkti iš anksto supakuotos maltos kavos. Kavą reikia sumalti prieš pat virimą. Oro poveikyje malta kava labai greitai praranda aromatą ir skonį.

Pirkdami maltą kavą nematote pupelių. Šiandien malta kava dažnai parduodama suskaldytomis, netolygiai paskrudintomis, sugedusiomis ir perkepintomis pupelėmis.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...