Visi žinome, kad pjaustyti svogūnus gaminant maistą nėra pats maloniausias užsiėmimas. Tačiau svogūnai virtuvėje yra nepakeičiami.
Taip yra todėl, kad svogūnuose yra fermentinės medžiagos, vadinamos LFS, kuri dirgina gleivinę. Taigi, kai peilis įsmeigiamas į svogūną, mūsų akys išleidžia ašaras, kad apsaugotų akis nuo medžiagos garų ir juos ištirpintų.
Kaip išvengti akių dirginimo?
Ugnis
Galite uždegti žvakę, tačiau svarbu, kad liepsnos šiluma pasiektų jus. Tai padės sumažinti LFS fermento koncentraciją, kol jo dariniai dar nepasiekė ašarų liaukų.
Supjaustykite svogūnus vandenyje
Įdėkite daržovę į gilų indą ir užpilkite šaltu vandeniu taip, kad jis visiškai apsemtų svogūną. Supjaustykite svogūną griežinėliais tiesiai į vandenį.
Mikrobangų krosnelė
Palaikykite svogūną mikrobangų krosnelėje 25-30 sekundžių.
Pažymima, kad elektromagnetinės bangos iš dalies sumažina daržovėje esančių medžiagų dirginantį poveikį.
Svogūnus atšaldykite šaldytuve
Svogūną 10-15 minučių padėkite į šaldiklį. Vėliau greitai supjaustykite, kol jis dar nespėjo “sušilti”.
Akiniai
Taikant šį metodą reikia akinių arba plaukimo kaukės, kad būtų sukurta kliūtis LFS fermentų dariniams.
Kramtyti kramtomąją gumą
Šis metodas tikrai padeda išvengti ašarų liaukų dirginimo. Kramtant gumą daugiausia kvėpuojama per burną. Todėl ašaras stiprinančioms medžiagoms sunkiau pasiekti “paskirties vietą”.
Stiklinė verdančio vandens
Vandens garai padės sukurti apsauginį barjerą ir sumažinti dirgiklių koncentraciją ore.
Šis metodas visiškai nepanaikins akių dirginimo, tačiau ašarų intensyvumas gerokai sumažės.
Taip pat skaitykite: