Kaip laikyti peilius, kad jie ilgiau išliktų aštrūs?


Manoma, kad aštrus virtuvėje yra stiprios šeimininko rankos buvimo namuose ženklas, o jei peiliai buki, tada yra atvirkščiai. Dažnai pasitaiko, kad peiliai pagalandami tinkamai, bet kažkaip labai greitai atbunka. Priežastis – netinkamas jų laikymas ir naudojimas virtuvėje.

Kodėl virtuviniai peiliai taip greitai atbunka?

Virtuvinio peilio galandimas

Virtuvėje dažniausiai naudojamas tik vienas peilis viskam: mėsai ir žuviai, duonai ir daržovėms. Idealiu atveju kiekvienai produktų grupei turėtumėte naudoti 4 skirtingus peilius. Ypač duonai, kurią pjaunant ašmenys dažnai praranda aštrumą.

Reikėtų atsižvelgti ir į tai, koks paviršius yra naudojamas pjaustymui, nes taip pat turi įtakos ašmenų būklei. Pjovimo lenteles geriausia naudoti iš medžio masyvo, o stiklo, metalo, keramikos ir akmens paviršiai labai greitai paveiks pagaląstus peilius.

Peilius laikykite taip, kad pjovimo dalis nesiliestų su šalia esančiais stalo įrankiais. Vietoj to, kad peiliai būtų laikomi dideliais kiekiais virtuvės stalčiuje, geriau naudoti stovą, o geriausia – magnetinį laikiklį.

Taip pat nepageidautina plauti peilius indaplovėje. Peiliai ilgiau išliks aštrūs, jei juos plausite vėsiame vandenyje. Be to, geriausia, kad peiliai būtų nuolat galandami, beveik prieš kiekvieną jų naudojimą.

Išeiti iš AMP versijos