Tinkamai rauginti agurkai yra puikus užkandis arba vienas iš populiarių patiekalų ingredientų. Naminiai rauginti agurkai yra skanesni už pirktus parduotuvėje. Papasakosime, kaip be vargo rauginti agurkus žiemai ir pasiekti puikų rezultatą. Rauginti agurkai – tradicinis žiemos pasirinkimas.
Raugintų agurkų receptas
Jums reikės:
- Česnakai 5 skiltelės
- Krienai 100 g
- Krapai 100 g
- Aitriosios paprikos 1 vnt.
- Agurkai 1,5 kg
- Druska 100 g
- Juodieji pipirai 12 vnt.
- Vanduo 1 l
- Lauro lapų 3 vnt.
- Serbentų lapai 5 vnt.
- Vyšnių lapai 5 vnt.
Kaip užraugti agurkus?
- Marinavimui tinka tik švieži, tvirti agurkai. Pamirkykite juos 2-3 valandas švariame šaltame vandenyje. Tuomet nuplaukite juos ir nupjaukite kiekvieno agurko kotelio galiuką.
- Česnaką supjaustykite skiltelėmis. Nuplaukite ir nusausinkite krapus su koteliais.
- Jei norite, kad agurkai būtų traškūs, tankūs, ryškaus, pikantiško skonio, į stiklainį sudėkite nuplautus ir išdžiovintus serbentų ir vyšnių lapus. Viename 3 litrų stiklainyje įdėkite po 5 vnt. Taip pat galite pridėti keletą ąžuolo lapų. Jie niekaip nepaveiks skonio, tačiau rūsyje agurkai geriau išsilaikys. Iš jų išgauti taninai padidina sūrymo konservuojamąją galią.
- Keletą kartų sulenkite krapų kotelį. Įdėkite jį į švaraus (nuplauto karštu vandeniu ir soda), sauso stiklainio dugną. Į tą patį stiklainį apie ⅓ krienų ir 2 lauro lapus. Sudėkite serbentų, vyšnių, ąžuolo lapus ir suberkite garstyčių sėklas.
- Agurkus sudėkite ant krapų ir krienų. Pasistenkite juos sudėti kuo tankiau, kad stiklainyje liktų kuo mažiau tuštumų. Didelius agurkus dėkite horizontaliai arba vertikaliai į vidurį, o mažus agurkus – į kraštus. Tarp agurkų dėkite šviežių arba džiovintų aitriųjų paprikų, juodųjų pipirų žirnelių ir česnako skiltelių.
- Kai stiklainis bus maždaug iki pusės pilnas, įdėkite dar vieną krapų stiebą ir ⅓ krienų. Ant viršaus uždėkite agurkus, tada dar krienų ir krapų.
- Sumaišykite 100 g (3 valgomuosius šaukštus) druskos su 500 ml vandens. Nenaudokite papildomos ar joduotos druskos, geriausiai tinka paprasta valgomoji druska. Sūrymui naudokite į butelius išpilstytą, šaltinio arba šulinio vandenį, kuris nebuvo virintas.
- Maišykite vandenį, kol druskos kristalai ištirps. Paruoštą sūrymą supilkite į stiklainį su agurkais. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens, kad sūrymas užpildytų stiklainį iki pat viršaus.
- Pripildytą stiklainį uždenkite plastikiniu dangteliu. Įdėkite jį į dubenį, nes rauginimo proceso metu susidarys dujų, kurios išstums dalį sūrymo iš stiklainio. Tokios būklės agurkus palikite kambario temperatūroje 3 dienas.
- Jei agurkai bus laikomi šaltame rūsyje, tiesiog pripilkite stiklainį vandens iki viršaus. Naudokite tą patį vandenį, kurį naudojote sūrymui. Įsitikinkite, kad daržovės visiškai apsemtos skysčiu, uždenkite jas plastikiniu dangčiu ir nuneškite į rūsį. Čia agurkai saugiai stovės 1-2 metus.
- Ilgalaikiam laikymui skirtus agurkus, laikomus paprastomis sąlygomis, paruoškite kitaip. Baigę fermentaciją, išpilkite sūrymą iš stiklainių ir įpilkite vandens. 2-3 minutes pavirkite sūrymą ir supilkite į stiklainį. Uždarykite metaliniu dangteliu, palaukite, kol atvės, ir laikykite sandėliuke. Tokius agurkus galima laikyti iki 3 metų.