Prasideda grybų sezonas. Jei žinote, kaip atskirti valgomą grybą nuo nevalgomo, šis straipsnis skirtas jums! Pagrindinė patyrusių grybautojų taisyklė – nerinkti grybų, dėl kurių nesi tikras. Joks grybas, net ir pats geriausias, nėra vertas žmogaus gyvybės.
Grybus rinkime teisingai
Į grybų medžioklę eikite su peiliu, kad rinkdami grybą nepažeistumėte grybienos. Jei neturite peilio, geriau nulaužti grybo kotelį arba “išversti” jį iš žemės. Taip žala bus minimali.
Kirmėlėtus grybus galima imti, jei 2-3 valandas pamirkysite juos druskos tirpale. Per tą laiką lervos nusės ant indo dugno ir grybai bus paruošti virimui.
Neimkite supuvusių grybų – “negyvų”. Jei grybo kotelis minkštas, palikite jį vabzdžiams, muselėms, kurios paskleis sporas po mišką ir netrukus sudygs į grybieną.
Surinktus grybus reikia rūšiuoti ir valyti tą pačią dieną. Grybai nėra ilgalaikis sandėliavimo produktas! Grybus galima džiovinti, sūdyti, marinuoti ir kepti.