Ko galime pasimokyti iš verslo gigantų ir pritaikyti savam verslui?


Verslo pletra

Filosofas Herakleitas pastebėjo: „Viskas keičiasi ir niekas nestovi vietoje“. Nors ši citata nebuvo pasakyta kalbant apie verslą, tačiau puikiai gali būti pritaikyta ir jam. Auginant verslą, pokyčiai susiklosčius nepalankioms aplinkybėms ir turint mažai patirties, gali būti gana skaudūs, tačiau dažnu atveju permainos gali atnešti naudą – juk stovint vietoje sunkiau plėsti klientų ratą, tikėtis didesnių pajamų ar įdarbinti daugiau žmonių. Tad verslo lyderiams ypač svarbus visapusiškas įsitraukimas į pokyčius, prisitaikymas prie esamų aplinkybių, kad nebūtų paliktas nuošalyje ir plėstųsi kuo galima sparčiau.

Turint nedidelį žinių bagažą verslo srityje, efektyviai plėtoti įmonę be neapgalvotų ir kartais labai skausmingų klaidų gali būti gana sunku. Geriausias sprendimas verslo vadovams, norint veikti našiai, nestovėti vietoje ir be problemų spręsti iškilusias problemas  – atsigręžti į stipresnes įmones, kurios jau egzistuoja daugelį metų ir susipažinti su jų verslo organizavimo priemonėmis, kurios užtikrina efektyvų veiklos modelį.

Verslo gigantai / Asociatyvi Pexels.com nuotrauka
Verslo gigantai / Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

Padėkite savo verslui klestėti naudodami Agile

yra projektų valdymo metodikų grupė, skirianti didelį dėmesį griežtiems grįžtamojo ryšio ciklams ir nuolatiniam tobulėjimui. Vadovaudamasi šiais metodais komanda atlieka darbą mažais, bet reikšmingais žingsniais, o atviras bendravimas, bendradarbiavimas, prisitaikymas ir pasitikėjimas tarp komandos narių yra efektyvaus darbo pagrindas. Sistemoje reikalavimai, planai ir rezultatai yra nuolat vertinami, todėl komandos turi mechanizmą pritaikytą greitai reaguoti į pokyčius. Nors projekto vadovas paprastai sustyguoja ir kontroliuoja darbą, kurį reikia atlikti, komanda vis vien imasi iniciatyvos sprendžiant, kaip darbas bus atliktas ir savarankiškai organizuodama smulkias užduotis.

Šios metodikos pritaikymas itin platus, šiandien ją taiko tiek reklamos, informacinių technologijų, elektroninės komercijos srityje, tiek švietimo ar net finansų srityse dirbančios komandos. Egzistuoja kelios skirtingos Agile projektų valdymo metodikos: , Kanban, Extreme Programming, Feature-Driven Development, Scrumban, Lean development ir dar daugiau. Vis dėlto, dažniausiai taikomos ir populiariausios yra Scrum ir Kanban metodologijos. Šiomis metodikomis vadovaujasi tokios didelės ir visame pasaulyje žinomos įmonės kaip:

Scrum

Vienas populiariausių Agile projektų valdymo metodų – Scrum. Tai galinga sistema, skirta kokybiškai ir sparčiai įgyvendinti procesus vykdomuose projektuose – paprastais žodžiais tariant, padeda komandoms dirbti kartu ir spręsti sudėtingas problemas. Scrum skatina komandas mokytis per patirtį, savarankiškai organizuotis sprendžiant problemą ir apmąstyti savo pergales ir pralaimėjimus, kad nuolat tobulėtų. Ken Schwaber ir Jeff Sutherland parašė dokumentą “The Scrum Guide”, kuriame aiškiai, glaustai abibūdinama šios sistemos esmė ir pateikiami įsipareigojimai bei taisyklės. Šioje plačiai pritaikytoje sistemoje naudojamos trumpos darbo iteracijos, vadinamos sprintais. Sistemoje yra trys pagrindiniai vaidmenys: Produkto šeimininkas (Product Owner), Kūrimo komanda  (Development Team), Scrum meistras (Scrum Master).
Jeigu esate įmonės vadovas ir siekiate padidinti darbo našumą, galite daugiau pasidomėti vykdomais Scrum Master mokymais.

Kanban

Kanban – išvertus iš japonų kalbos reiškia iškabą arba reklaminė lentą. Tad šis metodas –  vaizdinė sistema, skirta valdyti darbą, judantį per procesą. Tikslas – nustatyti galimas kliūtis verslo procese ir jas pašalinti. Kanban taikančios įmonės vykstant darbui vizualizuoja ir procesą (darbo eigą), ir faktinį darbą. Darbo elementai pateikiami taip, kad dalyviai galėtų matyti progresą ir procesą nuo pradžios iki pabaigos – dažniausiai naudojant rašomą lentą. Darbai įtraukiami, kai leidžia pajėgumai, o ne darbas įtraukiamas į procesą, kai to prašoma.

Valdant projektus siekiama sukurti vizualią procesų valdymo sistemą, kuri padėtų priimti sprendimus, ką, kada ir kiek gaminti.  Tokį metodą  įkvėpė Toyota gamybos sistema. Ji atsirado 1940-ųjų pabaigoje, kai Toyota automobilių kompanija įdiegė gamybos sistemą, vadinamą „just-in-time“, kurios tikslas buvo gaminti pagal klientų poreikius ir nustatyti galimą medžiagų trūkumą gamybos linijoje. Buvo apskaičiuota, kad praėjus keliem metams po to, kai „Toyota“ įmonėje buvo taikyta Kanban sistema, gamyba padidėjo maždaug ketvirtadaliu, o gamybos pajėgos sumažėjo maždaug 10 proc. Taip pat  pavyko sumažinti atsargų kiekį 75 proc. ir 95 proc. sumažinti trūkumų kiekį.

Inžinierius David J. Anderson suprato, kaip šis „Toyota“ sukurtas metodas gali tapti procesu, taikomu bet kokio tipo organizaciniams procesams. Laikui bėgant metodas buvo tobulinamas ir aktyviai naudojamas iki šių dienų,  Kanban dažniausiai naudojamas projektų valdyme kartu su kitais metodais ir sistemomis, tokiomis kaip Scrum.

Taigi, verslo valdymas gali būti ne toks sunkus, kaip kartais įsivaizduojama, tačiau, kad darbas galėtų vykti ekonomiškai efektyviai, neužtenka tik verslumo geno. Reikalingas žinių bagažas ir naudojamos patikrintos bei pasiteisinančios priemonės ir strategijos. Agile sistemos – vieni iš tų įrankių, reikalingų paprastai, bet optimaliu greičiu valdyti ir tobulinti darbą beveik visose srityse.

Išeiti iš AMP versijos