Gamindami maistą, žinoma, norime išgauti tobulą rezultatą. Tačiau tam, kad maistas gautųsi tobulas, reikia atsižvelgti į daugybę veiksnių – laikytis reikiamų proporcijų, sudėti visus ingredientus tinkama tvarka, sekti tinkamą gaminimo laiką ir pan. Tačiau yra dar vienas svarbus veiksnys – tinkamai pasirinkti virtuvės indus ir kitus virtuvės reikmenis.
Emaliuoti indai gana dažnai naudojami namuose, visų pirma dėl to, kad juos galima naudoti ant bet kurios viryklės ir orkaitėje, jie yra patvarūs ir atsparūs aukštai temperatūrai, nekeičia patiekalo skonio, nesugeria kvapų ir pan.
Tačiau tokie indai turi savų “silpnybių”. Emaliuotų indų minusai visų pirma yra tai, kad tokie gaminiai yra gana trapūs, jų negalima numesti ant grindų, nes tada jie gali būti smarkiai pažeisti.
Taip pat teks pamiršti apie metalinius šepečius ir kietas kempines, nes tada ant indų gali atsirasti įbrėžimų. Geriau kartu su tokiais indais naudoti plastikinius arba silikoninius indus. Juk jei ant emaliuotų indų atsiras stiprių įbrėžimų, į maistą gali patekti pavojingų medžiagų.
Be to, tokie indai nemėgsta staigių temperatūros pokyčių, todėl negalima pilti labai šalto vandens į karštą emaliuotą puodą ir atvirkščiai – geriau nepilti verdančio vandens į šaltą puodą. Taip pat verta prisiminti, kad emaliuoti indai netinka maistui šaldyti.
Kam tinka emaliuotas puodas?
Tokiuose induose paprastai tinka marinuoti arba rauginti daržoves ir vaisius – faktas tas, kad emalis laikomas inertiška medžiaga, jis nereaguoja į rūgštį ir kitus marinatų komponentus.
Taip pat emaliuotuose induose virkite sriubas, įvairius daržovių patiekalus. Jame galima kepti ir troškinti maistą.
Ko negalima gaminti emaliuotuose induose?
Tačiau yra nemažai produktų ir patiekalų, kurių negalima gaminti emaliuotuose induose. Taigi tokiuose induose negalima gaminti įvairių tirštų padažų, kurių sudėtyje yra tokių ingredientų kaip miltai, krakmolas, kiaušiniai, rauginto pieno produktai. Su tokiais indais taip pat nesuderinamas pienas, todėl jo negalima virti emaliuotame puode.
Tokiu būdu negalima virti grietinės, omletų, tyrių sriubų, karamelės ir kitų tirštų ir klampių patiekalų. Nerekomenduojama virti padažų ir kremų.
Taip pat tokiu būdu negalima virti troškinių, plovų ir klampių košių. Be to, emaliuotame puode nepatogu virti koldūnus ar virtinukus, nes jie gali prilipti prie gaminio dugno.