Į šaldytuvo skyrių dėdami dar karštą maistą rizikuojate sugadinti šį buitinį prietaisą, taip pat apsinuodyti sugedusiais produktais. Išsiaiškinkime, kodėl.
Šaldytuvas gali sugesti
Šaldytuvo viduje sumontuotas garintuvas – vamzdelis, užpildytas freonu. Šios dujos sugeria šilumą kameroje, kuri atvėsina orą.
Tada dujos patenka į kompresorių – mechanizmą, kuris spaudžiamas jas įstumia į kondensatorių – spiralinį vamzdelį galinėje sienelėje arba šaldytuvo šonuose. Ten freonas virsta skysčiu ir išskiria šilumą, po to per siaurą kapiliarinį vamzdelį grįžta į garintuvą ir vėl paima šilumą.
Taip pat šaldytuve yra jutikliai, kurie padeda nustatyti, ar jį reikia vėsinti, ar ten temperatūra atitinka nustatytą ir galima jį išjungti bei pailsėti. Taip taupoma energija ir išsaugomi paties įrenginio ištekliai.
Jei oras šaldytuve taps daug šiltesnis nei nustatyta temperatūra, kompresorius dirbs nuolat, o tai gali sudeginti šaldytuvo variklį, nes jis nuolat dirbdamas neturės laiko atvėsti.
Didelis karšto maisto kiekis labai padidina įrenginio apkrovą. Dėl padidėjusio slėgio kompresoriuje gali būti išmuštos tarpinės.
Padidės apsinuodijimo maistu rizika
Esant temperatūrai nuo +4 iki +60 °C, maiste greitai dauginasi bakterijos, kurios gali sukelti apsinuodijimą. Taigi po gaminimo patiekalą reikia arba palaikyti karštą, arba atvėsinti ir tik tada padėti į šaldytuvą.
Rekomenduojama temperatūra šaldytuve viduje yra nuo +2 iki +4 °C.
Gali skilti stiklas
Kaip žinote šaldytuvo lentynėlės yra pagamintos iš stiklo. Šaldytuve nuolatos būna apie +2 – +4 °C laipsniai šilumos. Taigi, padėjus karštą dar neatvėsusį puodą ant stiklinės šaldytuvo lentynos, ši gali suskilti ar net sudužti. Taip gali nutikti dėl per didelio temperatūrų skirtumo.