Kodėl “Twitter” vartotojai masiškai pereina prie “Mastodon”?


Twitter vartotojai pereina į Mastodon

Prieš dvi savaites Elonas Muskas nusipirko Twitter, o kai kurie vartotojai jau palieka socialinį tinklą. Viena iš alternatyvų yra “Mastodon” platforma.

Kas žinoma apie Mastodon tinklą?

„Mastodon“ turi 4,5 milijono paskyrų ir netgi patraukė naujojo „Twitter“ savininko dėmesį. Elonas Muskas pasidalijo mažiausiai trimis niekinančiais įrašais apie “Mastodoną”, kuriuos vėliau ištrynė.

Yra žinoma, kad socialinį tinklą 2016 metais pradėjo kurti vokiečių programuotojas Eugenas (Eugenijus) Rochko. „Mastodon“ save laiko „nemokamu, atviru, decentralizuotu socialiniu tinklu“, kuris siekia tapti „Twitter“ alternatyva.

Atvirojo kodo būsena reiškia, kad originalus “Mastodon” kodas yra viešai prieinamas, platinamas ir modifikuojamas. Kiekvienas gali ištaisyti kodo klaidas, pridėti naujų funkcijų ir išversti sąsają į skirtingas kalbas.

Įdomu tai, kad kiekvienas gali susikurti savo “Mastodon” versiją ir kiekviena tokia versija vadinama serveriu. Serveris nustato taisykles, kurios taikomos tik jam ir kurias valdo tą serverį naudojantys žmonės.

Kodėl vartotojai palieka „Twitter“?

Nusipirkęs „Twitter“, Elonas Muskas norėjo iš naujo paleisti tinklą, pašalindamas jį nuo padirbinių, šlamšto, sukčių ir robotų. Muskas nusprendė šią problemą išspręsti įvesdamas mokestį – 8 USD per mėnesį, tai patvirtintų profilio autentiškumą. Tačiau tokia naujovė sukėlė tik neigiamą reakciją, nes, anot tinklo vartotojų, šiuos 8 dolerius sukčiai vis tiek sumokės, tai yra prarandama funkcijos prasmė. Protestuodamos kai kurios šou verslo žvaigždės net ištrynė savo paskyras iš šio socialinio tinklo.

Priminsime, Elonas Muskas be įspėjimo atleido beveik 5 tūkst. žmonių. Jie užsiėmė turinio moderavimu, programų kūrimu ir rinkodara. Toks didžiulis žmonių atleidimas turės neigiamos įtakos platformos turinio moderavimui.

Išeiti iš AMP versijos