Kur dėti nupjautą žolę? 5 būdai


Graži veja yra tikras daugelio namų savininkų pasididžiavimas. Žolę reikia periodiškai pjauti, kad ji atrodytų gražiai. Čia iškyla nauja problema – ką daryti su nupjauta žole? Geriau jos neišmesti, o panaudoti.

Kada ir kodėl reikia pjauti žolę?

Žolė pradeda augti su pirmaisiais pavasario saulės spinduliais ir auga iki pat vėlyvo rudens, kai dienos tampa per vėsios. Visą šį laiką turi būti pjaunama laiku, kad vabzdžiai, ypač kenksmingi, pavyzdžiui, erkės, nepatektų į aukštą žolę. Kada reikia pjauti veją ir kaip tai padaryti teisingai:

Atminkite, kad nupjauta žolė gali būti naudinga sodui ar daržui.

Žolės pjovimas

Aštuoni nupjautos vejos naudojimo būdai

Kompostas

Nupjauta žolė taps kokybiška ir naudinga trąša gėlynams. Jei norite pagaminti gerą kompostą, tuomet jį reikia sluoksniuoti įvairiomis organinėmis medžiagomis ir periodiškai maišyti.

Jeigu jūsų sklype nėra daug vietos pilnaverčiui kompostui arba norite kuo greičiau (1,5-3 mėn.) gauti trąšų, galite daryti kompostą maišuose. Nors maišuose vykstančio proceso negalima vadinti tikru kompostavimu, nes jame nedalyvauja aerobiniai mikroorganizmai.

Maišelis turi būti sandariai supakuotas su nupjauta veja, iš jo išleisti oro perteklių ir sandariai uždaryti. Tada pradeda veikti mikroorganizmai, kurių veiklai nereikia deguonies. Didelės vejos savininkams šis būdas yra pats tinkamiausias, nes į kompostą nereikia nieko dėti.

Mulčiavimas

Šiandien beveik visi sodininkai ir namų savininkai yra girdėję apie tokią agrotechninę techniką kaip mulčiavimas. Tai padeda išlaikyti dirvoje pakankamai drėgmės, pamiršti piktžoles, apsaugoti vaisius nuo puvimo, nebereikia purenti dirvos. Todėl nupjautą vejos žolę galima palikti po augalų ir gėlių krūmais. Tik verta atkreipti dėmesį į tai, kad ką tik nupjauta žolė yra azotinės organinės liekanos.

Žaliosios trąšos

Žolė tinkama skystoms žaliosioms trąšoms ruošti. Jis idealiai tinka tokiam tręšimui, nes susmulkinta augmenija padeda pagreitinti rūgimo procesą. Žolę reikia įdėti į statinę (1/3 tūrio), užpilti vandeniu ir palikti tam tikram laikui (užteks kelių savaičių). Laikymo laikas priklauso nuo aplinkos temperatūros. Jei lauke šilta, reikėtų kuo greičiau panaudoti trąšas.

Į žaliąją trąšą kartais papildomai pilama giros ar alaus.

Augalų uždengimas žiemai sausa nupjauta žole

Jei turite didelę veją ir daug pjaunamos žolės, ja galima apsaugoti įvairius dekoratyvinius augalus, braškių lysves, žiemkenčius. Čia verta prisiminti svarbią taisyklę – žolė turi būti visiškai sausa.

Maistas gyvūnams

Šviežia žalia žole džiaugsis triušiai, vištos, ožkos. Net jei patys gyvūnų nelaikote, jūsų pasiūlymu gali susidomėti kaimynai.

Išeiti iš AMP versijos