Didelio kiekio maisto produktų, į kuriuos pridėta emulsiklių, vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale “BMJ”.
Kai kurie maisto priedai gali sukelti problemų
Šie maisto priedai naudojami tūkstančiuose plačiai vartojamų itin perdirbtų maisto produktų, o mokslininkų išvados turi svarbių pasekmių visuomenės sveikatai.
7 metus stebint tyrimo dalyvius, nustatyta, kad produktų, kurių sudėtyje yra emulsiklių E460, E468 ir E466, vartojimas gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas.
Be to, E471 ir E472, E472b, E472c, E339 pasirodė esąs pavojingi maisto priedai, neigiamai veikiantys širdį. Žinoma, kad būtų pakenkta sveikatai, tokio maisto su išvardintais priedais turi būti suvartojama daug.
Pavojingų priedų pavadinimai
- E460 Mikrokristalinė celiuliozė, miltelinė celiuliozė
- E468 Skersinio ryšio natrio karboksimetilceliuliozė
- E466 Karboksimetilceliuliozė, natrio karboksimetilceliuliozė
- E471 Riebalų rūgščių monogliceridai ir digliceridai
- E472e Riebalų rūgščių monogliceridų ir digliceridų monoacetilvyno ir diacetilvyno rūgšties esteriai
- E472b Riebalų rūgščių monogliceridų ir digliceridų pieno rūgšties esteriai
- E472c Riebalų rūgščių monogliceridų ir digliceridų citrinų rūgšties esteriai
- E339 Mononatrio fosfatas, dinatrio fosfatas, trinatrio fosfatas