Mokslininkai: Žemės vandenynas sušilo iki rekordinės temperatūros


Vandenyno paviršius dabar yra toks karštas, kad sumušė visus rekordus nuo palydovinių matavimų pradžios, teigia mokslininkai. Dalis to priežasčių yra visuotinis atšilimas.

Vandenynas darosi vis šiltesnis

Vandenyno paviršiaus temperatūra šį mėnesį pasiekė aukščiausią lygį ir sumušė visus rekordus nuo palydovinių matavimų pradžios devintajame dešimtmetyje. Pirmosiomis balandžio dienomis vidutinė pasaulinė temperatūra siekė 21,1 laipsnio Celsijaus. Ankstesnis 21 laipsnio rekordas buvo pasiektas 2016 metų kovą.

Naujas rekordas buvo pasiektas dėl klimato kaitos susikaupusio karščio, kurio nebeslopina La Niña srovė – natūralus žemos paviršiaus temperatūros vandenyno ciklas Ramiojo vandenyno rytinėje dalyje, trukęs trejus metus, bet pasibaigęs kovo mėn.

La Niña dabar baigėsi, o atogrąžų Ramusis vandenynas, kuris yra didžiulis, didžiulis vandenynas, šyla,
aiškina okeanografas Michaelas McFaddenas.

Jūrų paviršiaus vidutinė temperatūra Pasaulyje
Jūrų paviršiaus vidutinė temperatūra Pasaulyje / climatereanalyzer.org nuotr.

Mokslininko teigimu, vandenyno, sausumos ir atmosferos paviršiaus temperatūros ir toliau didės. Atmosferoje kaupiantis šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms, visos trys aplinkos įkaista. Tačiau šios tendencijos šiek tiek svyruoja priklausomai nuo La Niña ir El Niño ciklų (vandenyno paviršiaus atšilimo).

Nepaisant to, kad 2022 m. šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracija buvo didžiausia istorijoje, planeta patyrė katastrofiškų karščio bangų, tai nebuvo šilčiausi metai pasaulyje, kalbant apie pasaulinę vandenyno paviršiaus temperatūrą dėl La Niña srovės.

Deja, bet dabar mūsų laukia dar didesnė karščio banga, nes pasaulinė paviršiaus ir vandenyno temperatūra greičiausiai pasieks naujas rekordines aukštumas. Jei dabar, kai Ramusis vandenynas yra neutralios būsenos (perėjimas iš La Niña į El Niño), matome 21,1 laipsnio Celsijaus temperatūrą, tai kai 2023 m. pabaigoje arba šiek tiek vėliau 2024 m. šis perėjimas bus baigtas, padėtis gali dar labiau pablogėti.

Išeiti iš AMP versijos