Kalėdų vainikas – tai namų puošmena prieš Kalėdas, kuri tradiciškai buvo gaminama su keturiomis žvakėmis. Toks vainikas tvirtinamas vertikaliai arba dedamas ant stalo. Pirmoji žvakė uždegama pirmąją iš keturių advento savaičių, antroji – kitą savaitę ir t. t.
Galite laikytis tradicijos arba kurti vainiką tik kaip šventinio namų dekoro elementą, nesusietą su datomis ir reikšmėmis.
Reikalingos medžiagos ir įrankiai:
- Vainiko pagrindas (apie jį – toliau),
- Šviežių pušies ir eglės šakelių,
- Džiovintų rūtos žiedynų (alternatyvas žr. toliau),
- Bet kokių citrusinių vaisių,
- Siūlų, juostelių,
- Lipni juosta,
- Akriliniai dažai,
- 4 plonų žvakių.
Vainiko pagrindas
Kalėdinio vainiko pagrindui galite naudoti dabar lengvai prieinamus putplasčio ruošinius. Tačiau mes siūlome sukurti vainiką tik iš natūralių medžiagų. Galima naudoji vijoklinius augalus, vynmedžio šakas ar kita.
Jei nerandate vynmedžių, pagrindą galite pasigaminti iš lanksčių beržo šakelių.
Vynmedžio pagrindas
Vynmedžio šakas sutvirtinkite lipnia juosta, išskaidykite į 2 “ėjimus” ir perriškite virvele. Susukite į reikiamo skersmens apskritimus, o likusią vynmedžio dalį įpainiokite į gautą žiedą, kad būtų tvirtesnė. Tokį pagrindą nesunku padaryti, o prie jo nesunkiai galima priderinti visas kitas dekoracijas.
Vainiko dekoravimas
Išorinėse vainiko pusėse panaudojamos pušies šakeles su ilgais spygliais, kad sukurtumėte papildomą tūrį. Tam pušies šakas prie pagrindo pritvirtinkite plonais, tvirtais siūlais, tada forma gausis tvarkinga.
Ant vainiko viršaus pritvirtinkite eglės šakelių.
Paskui ta pačia kryptimi panašiai pritvirtinkite rūtos šakeles, prieš tai nudažytas baltu akrilu.
Vietoj rūtos galite naudoti limonijų žiedus, kurių galima įsigyti bet kurioje gėlių parduotuvėje. Kita alternatyva – gyvi sausmedžių ar šeivamedžių žiedynai, tačiau atkreipkite dėmesį, kad kai kurios šių uogų yra nuodingos, o jei namuose yra mažų vaikų ar gyvūnų, geriau naudoti džiovintus žiedus.
Žvakes gerai pritvirtinti vidinio vainiko skersmens tarpuose tarp vynmedžio šakelių.
Paskutinis etapas – citrusinių vaisių griežinėliai, kurie siūlais pritvirtinami prie eglutės šakų.
Tokias skilteles reikėtų pasiruošti iš anksto: apelsiną ar kitą citrusinį vaisių supjaustykite plonais griežinėliais ir nusiųskite juos į orkaitę (70 laipsnių), kad išdžiūtų.
Taip pat skaitykite: