Jei turite mėgstamus aštrius peilius, tikriausiai norite, kad jie tokie išliktų visą laiką. Tačiau kad tai pasiektumėte, turite žinoti, kaip tinkamai juos prižiūrėti.
Virtuvinis peilis yra bene svarbiausias virtuvės įrankis, nes be jo gana sunku paruošti bet kokį patiekalą. Tačiau prieš pradėdami gaminti įsitikinkite, kad peilis yra aštrus, patogus ir saugus naudoti.
Laikykite peilį švarų po kiekvieno naudojimo
Kai kurie jūsų virtuvėje esantys maisto produktai yra rūgštūs, pavyzdžiui, citrinos, svogūnai ir pomidorai. Laikui bėgant, jei po kiekvieno naudojimo neplaunate peilio geležtės, ši rūgštis gali suardyti peilio ašmenis.
Dauguma šiuolaikinių peilių yra pagaminti iš nerūdijančio plieno arba jų sudėtyje yra tam tikrų lydinių, kurie gali apsaugoti nuo rūdžių. Tačiau aplaidžiai elgiantis su peiliu ilgainiui ant jo gali atsirasti nedideli rūdžių raštai.
Valymui naudokite muiluotą vandenį
Kad išvengtumėte korozijos, peilį geriausia iškart po naudojimo plauti karštu vandeniu ir plovikliu. Tačiau, norėdami pasiekti geriausių rezultatų, niekada nepalikite peilio vandenyje, nes dėl to peilio rankenoje gali atsirasti bakterijų.
Nedelsdami išdžiovinkite peilį
Kruopščiai nuplovę peilį, nedelsdami išdžiovinkite jį ore, nes dėl drėgmės ant įrankio gali atsirasti rūdžių ir mikrobų.
Džiovinimui galite naudoti įprastą rankšluostį arba analogišką popierinį rankšluostį. Tai gali atrodyti kaip smulkmena, tačiau iš tikrųjų tai padės išlaikyti jūsų peilį geriausios būklės.
Naudokite tinkamą pjaustymo lentą
Taip, išgirdote teisingai. Galbūt manote, kad nėra jokio skirtumo, ant ko pjaustysite maistą, tačiau taip yra. Nors stiklinės ir marmurinės lentelės gali puikiai atrodyti jūsų virtuvėje, iš tikrųjų jos labai kenkia peilių aštrumui.
Geriausia, ką galite padaryti savo peiliui, tai įsigyti medines arba plastikines pjaustymo lenteles.
Nenaudokite indaplovės
Taip, indaplovė, deja, netinka peiliui valyti. O jei rankena pagaminta iš medžio ar dervos, ji gali ją gerokai sugadinti. Taip yra todėl, kad indaplovėje esantis vanduo yra per karštas šiam įrankiui valyti, be to, jis prisotina rankeną pernelyg dideliu drėgmės kiekiu.