Daugeliui žmonių ryžių skalavimas dažnai yra neatsiejama maisto gaminimo proceso dalis. Tačiau kodėl iš tikrųjų reikia skalauti ryžius ir kas nutiks, jei to nedarysite.
Kodėl ryžius reikia skalauti prieš juos verdant?
Virtuvės šefė Kelly Scott savo “Tik Tok” vaizdo įraše išvardijo pagrindines priežastis, kodėl prieš verdant ryžius reikėtų juos nuplauti.
Kai kurių rūšių ryžių, ypač ilgagrūdžių, nuplovimas padeda atsikratyti krakmolo pertekliaus, dėl kurio ryžiai gali tapti lipnūs ir klampūs.
Ryžiai gali būti labai nešvarūs. Ryžiuose gali būti dulkių ir nešvarumų, ypač jei jie buvo laikomi atvirai. Ryžių nuplovimas prieš virimą padės pašalinti šiuos nešvarumus, pagerins skonį ir užtikrins produkto saugą.
Ryžiuose gali būti sunkiųjų metalų: įrodyta, kad ryžiuose yra sunkiųjų metalų, todėl jų skalavimas gali padėti pašalinti dalį jų ir sumažinti bendrą kiekį.
Pasak virtuvės šefės Kelly Scott, tai labai svarbu tokioms ryžių rūšims kaip basmati ir jasmin, taip pat ilgai laikytiems ryžiams.
@kellyscleankitchen 3 reasons you should be rinsing your rice ???? #rice #cooking #ricepilaf #jasminericegirl ♬ Paint The Town Red (Instrumental) – Doja Cat
Kodėl ryžiai gali būti lipnūs?
Ryžiai gali būti lipnūs dėl juose esančio krakmolo. Krakmolas yra angliavandenis, esantis augaliniuose maisto produktuose, pvz., grūduose, ir lemia jų konsistenciją virimo metu. Kai kuriose ryžių rūšyse yra daugiau krakmolo, todėl paruoštas patiekalas gali tapti lipnus.
Krakmolas virimo metu sutirštėja, todėl susidaro lipni tekstūra. Prieš verdant ryžius nuplaunant galima pašalinti dalį krakmolo, sumažinti jo koncentraciją ir padaryti ryžius ne tokius lipnius.