Šių metų gegužė sudėtinga. Uogų bus šiek tiek mažiau nei įprastai, tačiau derliaus vis tiek bus, tačiau dabar svarbu tinkamai pasirūpinti pačiais krūmais. Šiuo metu tręšiu serbentus, kad užaugtų didelės ir saldžios uogos.
Kuo tręšti serbentus po žydėjimo, kai pradeda formuotis uogos?
Po žydėjimo ant krūmų pradeda augti uogos. Šiuo laikotarpiu svarbu naudoti fosforo ir kalio trąšas, kurios skatina jų augimą. Būtent kalis ir fosforas lemia uogų dydį. Tačiau nereikėtų pamiršti ir azoto – nors mažomis dozėmis, jis taip pat prisideda prie uogų augimo.
Todėl dabar labai svarbu tręšti kompleksiškai. Pasiūlysiu du tręšimo variantus, ir galėsite pasirinkti jums tinkamiausią.
Pirmasis serbentų tręšimo variantas
Kadangi anksčiau jau esu paruošusi (mėšlo) antpilą, jį ir naudoju kaip trąšą, pridėdama kalio ir fosforo. Paruošiu tokį mišinį: į 10 litrų vandens įmaišau 1 valgomąjį šaukštą monokalio fosfato ir įpilu 0,5 litro mėšlo antpilo.
Taip gaunasi maistingas tirpalas. Mėšlas praturtina krūmus azotu ir mikroelementais, o monokalio fosfatas – fosforu ir kaliu. Svarbu paminėti, kad augalas šiuo metu ne tik augina uogas, bet ir formuoja žalius ūglius bei vienmečius atžalynus. Todėl būtina užtikrinti ir azoto buvimą, kad augalui jo nepritrūktų.
Antrasis serbentų tręšimo variantas
Antrasis variantas – kompleksinės trąšos. Tam į 10 litrų vandens įmaišomas 1 valgomasis šaukštas nitroammofoskos ir gerai išmaišoma. Paruoštu tirpalu palaistomi serbentų krūmai.
Kompleksinėse trąšose yra azoto, fosforo ir kalio. Todėl augalas gauna visus reikalingus maistinius elementus, kad užaugintų dideles ir saldžias uogas, taip pat išvystytų ūglius. Azotas skatina žaliosios masės augimą ir stiprina augalą, fosforas padeda stiprinti šaknų sistemą ir skatina uogų nokimą, o kalis pagerina uogų skonį ir padidina jų atsparumą ligoms bei nepalankioms oro sąlygoms.
Reguliarus ir teisingas tręšimas užtikrina sveikus krūmus ir gausų derlių, kuris džiugins kokybiškomis ir gardžiomis uogomis.