Riebios dėmės ant viryklės – tikras iššūkis, ypač jei jos ten įsitaisė prieš savaitę. Todėl labai svarbu žinoti veiksmingas valymo priemones, kurios padės greitai atsikratyti nešvarumų be didelių pastangų.
Reguliarus viryklės valymas yra būtinas – kuo ilgiau riebalai, pridegęs maistas ir nešvarumai lieka ant paviršiaus, tuo sunkiau juos pašalinti. Nors galima naudoti ir specialią buitinę chemiją, dažnai puikiai tinka ir paprastos buitinės priemonės. Štai ką verta turėti po ranka, kai paprasta drėgna kempinėlė nepadeda.
Kaip dažnai reikia valyti viryklę?
Atsakymas priklauso nuo jūsų gaminimo įpročių. Jei po kepimo ar virimo viryklė lieka švari – puiku, nieko daryti nereikia. Tačiau jei pasitaikė „avarinė situacija“ – išbėgo pienas, aptaškė aliejus ar išvirė sriuba – nešvarumus reikia šalinti iš karto. Šviežias dėmes lengvai pašalinsite kempinėle ar keliais lašais indų ploviklio. Bet jei paliksite jas ilgam, kitas kartas gali būti daug sunkesnis – pridegę nešvarumai „įsikepa“ į paviršių.
Priemonė 1: Actas + soda
Ši klasika puikiai veikia. Actas ir soda – ne tik ekologiška, bet ir universali valymo priemonė. Kad pasiektumėte geriausią rezultatą, pirmiausia leiskite viryklei visiškai atvėsti. Nuimkite groteles ir degiklius, pašalinkite stambius trupinius. Sumaišykite actą su vandeniu (santykiu 1:1), supilkite į purkštuvą ir užpurkškite ant dėmių. Po 10 min. užberkite sodos, patrinkite drėgna kempinėle arba mikropluošto šluoste. Galiausiai nuvalykite švariu drėgnu skudurėliu, o tada – sausu popieriniu rankšluosčiu.
Priemonė 2: Muiluotas vanduo
Jei jūsų viryklė pagaminta iš nerūdijančio plieno, venkite sodos – net ir švelnus abrazyvas gali palikti mikroįbrėžimų. Geriau rinkitės muilą arba indų ploviklį. Kai paviršius atvėsta, nuimkite degiklius ir groteles, surinkite trupinius. Šilto vandens dubenyje ištirpinkite arbatinį šaukštelį ploviklio, suplakite putas ir įmerkite mikropluošto šluostę. Ištrinkite dėmes, palikite 15 min., tada nuvalykite švaria šluoste. Jei dėmės sunkiai pasiduoda, naudokite silikoninį grandiklį. Pabaigoje dar kartą nuvalykite švaria šluoste ir nusausinkite.

Priemonė 3: Soda + citrina
Stikliniai ir emaliuoti paviršiai reikalauja švelnaus požiūrio. Puiki natūrali priemonė – citrina. Jos sultys pasižymi riebalų šalinimo, balinamosiomis ir antibakterinėmis savybėmis, nepalieka dėmių ar ruožų. Perpjaukite citriną pusiau, išspauskite sultis ant atvėsusios viryklės, o žievele patrinkite nešvarumus. Tada užberkite sodos – ji reaguos su citrinos rūgštimi ir išskirs putas, kurios suskaidys net įsisenėjusius nešvarumus. Uždėkite šlapią, karštu vandeniu suvilgytą rankšluostį, kad jis uždengtų visą paviršių. Po 30 min. viską nuvalykite ir nusausinkite.
Priemonė 4: Amoniakas
Dabar – prie degiklių ir grotelių. Jas dažnai sunkiausia išvalyti. Amoniakas (arba amoniakinis spiritas) čia bus labai veiksmingas. Svarbu: dirbkite su pirštinėmis, kauke ir pravėrę langą – kvapas labai stiprus.
Sutalpinkite degiklius ir groteles į storą plastikinį maišą, įpilkite 5 šaukštus amoniako. Maišą sandariai užriškite, švelniai papurtykite, kad skystis pasiskirstytų, tada įdėkite į dar vieną maišą ir užklijuokite. Laikykite ne trumpiau kaip 12 val. – geriausia per naktį. Ryte išimkite, grotelę nuplaukite po tekančiu vandeniu, o degiklius tik nuvalykite drėgna šluoste. Viską nusausinkite ir surinkite atgal.
Priemonė 5: Garas
Jei norite valyti švelniai, rinkitės garinį valytuvą – tai puiki alternatyva chemijai. Jis puikiai susidoroja net su įsisenėjusiais nešvarumais. Nustatykite žemiausią garų lygį ir švelniai apdorokite paviršių – karštis ištirpins riebalus. Tiesiog palaikykite garų šepetį kelias sekundes virš dėmės ir pereikite prie kitos vietos. Jokio stipraus trynimo nereikia.

Parašyti komentarą