Užšaldymas – patikimas būdas, padėsiantis išsaugoti beveik visas naudingąsias maisto produktų savybes ir prailginti jų galiojimo laiką. Šį kartą pasidalinsime patarimais, kaip užšaldyti daržoves ir vaisius žiemai.
Šaldiklyje galite laikyti ne tik žalius, bet ir termiškai apdorotus maisto produktus. Maistas ir patiekalai, kurie buvo termiškai apdoroti, turi būti atvėsinti prieš užšaldant.
Užšaldyti tinka: daržoves, pieno produktus, tešlos gaminius, vaisius ir jų sultis.
Nerekomenduojama šaldyti: salotų, žalių bulvių, ridikėlių, kefyro; taip pat žalių kiaušinių ir krakmolu sutirštintų patiekalų.
Ką reikėtų atsiminti prieš užšaldant maistą?
- Šviežius vaisius ir daržoves kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite.
- Daržoves galima šaldyti šviežias, virti, troškinti.
- Užšaldykite česnaką neluptą, suvyniotą į foliją. Taip jis išsilaikys kelis mėnesius.
- Burokėlius sutarkuokite ir sudėkite į plastikinius maišelius. Arba išvirkite, supjaustykite juos kubeliais ar juostelėmis, sudėkite į maišelius ir dėkite į šaldiklį.
- Žiedinį kopūstą supjaustykite ir kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje. Tada greitai atvėsinkite ir leiskite vandeniui nutekėti. Tada galite saugiai siųsti kopūstus į šaldiklį.
- Žaliuosius žirnelius nusiųskite į šaldiklį žalius arba virtus (virti reikia 4-5 minutes).
- Užšaldykite baklažanus. Prieš tai pageidautina juos supjaustyti.
- Nepatartina šaldyti slyvų, kuriose kauliukas neatsiskiria. Pirmiausia nulupkite kietas slyvas ir užšaldykite dėkle, kad nesuliptų. Po to šaldytus vaisius sudėkite į plastikinį maišelį ir vėl įdėkite į kamerą.
- Vyšnias, avietes, braškes galite šaldyti su cukrumi arba be jo. 1 kg uogų reikės 0,1-0,4 kg cukraus. Avietes ir braškes užšaldykite sveikas arba traiškytas.
- Visas uogas pirmiausia laikykite kameroje taip, kad jos nesušaltų tarpusavyje, ir tik tada sudėkite į indą ar plastikinį maišelį. Vyšnias taip pat rekomenduojama iš pradžių laikyti specialiame dėkle, o paskui supilti į maišelį.