Užšaldymas – tai galimybė pratęsti kai kurių produktų galiojimo laiką. Tačiau yra produktų, kuriuos griežtai draudžiama dėti į šaldiklį. Kokie tai produktai – išsiaiškinkime.
VIRTI KIAUŠINIAI
Kai vanduo užšąla, kiaušiniuose atsiranda įtrūkimų. Per juos patogeniniai mikroorganizmai ir pavojingi mikrobai patenka į vidų. Be to, sušaldžius baltymai taps guminiai, tad valgant kiaušinius malonumo nesuteiks. Desertai, paruošti pridedant kiaušinių baltymų, taip pat nededami į šaldiklį, nes jų skonis pasikeis į blogąją pusę.
KEPTI PATIEKALAI
Keptas maistas šaldiklyje virs koše. Jie praras patrauklią išvaizdą ir originalų skonį. Pavyzdžiui, po atitirpinimo keptos bulvės nebus traškios ir įgaus pilką atspalvį.
Šašlykas taip pat nedžiugins savo skonio savybėmis. Be to, nedėkite makaronų ir krakmolingų dribsnių į šaldiklį, nes atitirpę jie pavirs lipnia medžiaga.
JOGURTAI
Užšaldžius pieno produktų konsistencija pakinta į blogesnę pusę. Užšaldę jogurtą gausite „varškę”. Beje, užšaldymo procesas nesunaikina jogurte esančių naudingų bifidobakterijų.
SODOS
Neužšaldykite gazuoto vandens, net jei lauke per karšta. Butelis gali sprogti šaldiklyje ir išsilieti. Taip pat yra didelė kitų produktų gedimo rizika. Taisyklė galioja putojantiems vynams, nes gali iššauti kamštis.
VANDENINGOS UOGOS IR DARŽOVĖS
Pomidorų, agurkų, salierų nelaikykite šaldiklyje. Po atšildymo daržovės ar vaisiai taps „sukritę”. Jų skonio savybės taip pat pasikeis.
ŽALUMYNAI
Į šaldiklį nedėkite įvairių šviežių žalumynų. Kai jie atitirps, virs žaliais dumbliais. Yra ir išimčių, į šaldiklį galite įdėti svogūnų laiškus, petražoles ir krapus. Žinoma, tokie žalumynai netiks salotoms ruošti, tačiau galite dėti į pirmuosius patiekalus ar kepinius. Po atšildymo išliks žalumynų skonis ir subtilus kvapas.