Etiketo ekspertai mano, kad gebėjimas tinkamai elgtis valgant, ypač prabangiame restorane, yra svarbus kiekvienam šiuolaikiniam žmogui. Tačiau, deja, dauguma mūsų nebuvo auklėti ir neturi supratimo apie lankymosi tokiose vietose taisykles.
Pabandykime užpildyti šią žinių spragą ir išvardykime tipiškas klaidas, kurias daro daugelis restoranų ir kavinių svečių. Pradėkime, kaip ir dera, nuo įėjimo.
Nusirengimas netinkama tvarka
Jei į restoraną atėjote lydimi kompaniono (kolegos, vyro, meilužio), neskubėkite nusivilkti viršutinių drabužių ir pademonstruoti taip kruopščiai pasirinktos aprangos. Deja, taip elgiasi daugelis moterų, tačiau turėtumėte palaukti, kol vyras dalyvaus ir padės jums nusirengti.
Džentelmenas visada yra apsirengęs. Pirmiausia džentelmenas padeda nusirengti damai, tada nusirengia pats. Tuo metu dama gali susitvarkyti plaukus, pvz. O kai ateina laikas išeiti, džentelmenas pirmiausia apsirengia pats, tada padeda damai.
Niekur nelėkite
Žinoma, visada kyla pagunda parėkauti prie stalo priešais vyrą, kad jis galėtų pasigrožėti jūsų nauja suknele ir liekna figūra. Tačiau taip nebūna. Restorane moteris visada yra antra. Ji seka paskui vyrą arba šeimininkę, kuri palydi svečius į reikiamą vietą. Pastaruoju atveju vyras užbaigia „procesiją“. Prie stalo moteris neturėtų sėstis pirmoji, bet palaukti, kol jos palydovas jai atneš kėdę ir padės patogiai įsitaisyti.
Nežinote, ką daryti su savo rankine
Rankinė turi būti visada po ranka, todėl nedaugelis žmonių ją palieka spintoje. Daug patogiau ją padėti ant šalia esančios kėdės. Tačiau čia yra svarbus niuansas. Rankinę turėtumėte ne padėti ant sėdynės, o padėti ant sėdynės taip, kad nesudarytumėte vizualinės kliūties. O jei nusprendėte ją pakabinti ant diržo už kėdės atlošo, geriau tai padaryti kairėje pusėje.
Rankinę rekomenduojama kabinti kairėje, nes padavėjai maistą patiekia dešinėje, o jūs nenorite, kad padavėjas užkliūtų už jūsų rankinės.
Susipainiojimas tarp įrankių
Jei atsidūrėte restorane, kuriame patiekiamas pilnas stalo įrankių rinkinys (indų rinkinys vienam asmeniui), nenustebkite. Priklausomai nuo to, ką užsisakėte, papildomi stalo įrankiai bus paimti, o jums reikės judėti nuo krašto į centrą, keičiant stalo įrankius valgant naujus patiekalus. Savaime suprantama, kad geriau iš anksto paklausti padavėjo, kokiais stalo įrankiais valgomas konkretus patiekalas, ypač jei jis jums naujas.
Supjaustykite maistą iš karto į kelis gabalėlius ir užpilkite padažu
Pagal Europos valgymo etiketą įprasta kuo ilgiau išsaugoti estetinę patiekalo išvaizdą lėkštėje. Geriau nupjauti nedidelę porciją ir, ją suvalgius, paimti naują. Tas pats pasakytina ir apie atskiruose indeliuose patiekiamus padažus. Dažniausiai esame linkę jo pilti daugiau, tiesiai ant maisto. Net jei esate įpratę tai daryti namuose, restorane pažabokite savo apetitą.
Paprastai padažas pilamas į viršutinį dešinįjį kampą, o gabaliukai į jį pamerkiami. Apatinis kairysis kampas tarnauja kaip kaulų ir kitų nevalgomų ingredientų „sandėlis“.
Taurės laikymas prie dubens ir fotografavimas su vynu
Remiantis etiketo taisyklėmis, teisingiau yra laikyti taures už kotelio, nors dėl šio punkto vis dar kyla daug nesutarimų. Manoma, kad patogiau laikyti už taurės, ypač jei taurė didelė ir turi daug turinio. Tačiau tokiu atveju kyla pavojus, kad ant stiklinės liks pirštų atspaudų, todėl stiklinė atrodo itin neestetiškai.
Kalbant apie fotografavimą ir asmenukes su vyno taurėmis prie stalo, tai taip pat nėra geriausia idėja. Manoma, kad moterims fotografuotis su taure yra bloga forma, nes tai nėra aksesuaras ar suvenyras.
Parašyti komentarą