Ar kada susimąstėte, kad tikras velykinio kiaušinio grožis gali slypėti ne ryškiuose cheminiuose dažuose, bet jūsų virtuvės atliekose? Tai, ką dažniausiai negalvodami išmetame – geltonieji svogūnų lukštai – mūsų močiutėms buvo tikras lobis, galintis sukurti nepakartojamus, subtiliai auksinius kiaušinių atspalvius. Šis beveik užmirštas, bet stebuklingai paprastas metodas nereikalauja nei brangių priemonių, nei ypatingų meninių gabumų – tik šiek tiek kantrybės ir noro eksperimentuoti. Rezultatas? Nuostabaus grožio, švelniai rusvos ir auksinės spalvos kiaušiniai, kurie savo natūraliu elegancijos žavesiu lengvai nukonkuruos bet kokius ryškiaspalvius, dirbtiniais dažais margintus Velykų simbolius.
Sunku įsivaizduoti Velykas be velykinių kiaušinių. Yra daugybė kiaušinių dažymo būdų, tačiau kartais verta pasikliauti senais ir patikrintais sprendimais, kuriuos naudojo mūsų močiutės.
Velykų kiaušiniai – ilga kiaušinių dažymo tradicija
Kiaušinių dažymo tradicija siekia senovės laikus ir daugelyje šalių tebėra praktikuojama iki šiol. Seniau daugelis manė, kad kiaušinis yra gyvybės ir vaisingumo šaltinis. Jam buvo priskiriamos stebuklingos galios, saugančios namus ir užtikrinančios ateinančių metų vaisingumą.
Pradžioje kiaušiniai buvo dažomi svogūnais, burokėliais ar net beržų lapais. Jų spalvos turėjo simbolinę reikšmę: raudona spalva simbolizavo Kristaus kraują, žalia – viltį ir naują gyvenimą, o geltona – šviesą ir saulę.
Neišmeskite svogūnų lukštų! Taip natūraliai nuspalvinsite velykinius kiaušinius
Šiems unikaliems velykiniams kiaušiniams iš svogūnų lukštų paruošti dar reikės marlės ir rašalo. Tai suteiks Velykų kiaušiniams gražių raštų. Toliau pateikiamas visas ingredientų sąrašas:
- geltoni svogūnų lukštai,
- marlės,
- vandens,
- siūlai,
- šaukštas mėlyno rašalo.
Prieš pradėdami dažyti, paruoškite svogūnų lukštus. Žirklėmis sukarpykite juos mažais netaisyklingais kelių milimetrų ilgio gabalėliais. Tada į nedidelį dubenėlį įpilkite vandens. Marlę sukarpykite, kad galėtumėte visiškai apvynioti kiaušinius.
Kitame etape pamerkite kiaušinius į vandenį ir apdėliokite juos svogūnų lukštais. Tada kiaušinius suvyniokite į marlę ir suriškite siūlu. Perkelkite kiaušinius į puodą ir užpilkite vandeniu. Supilkite rašalą ir išmaišykite.
Velykų kiaušinius virkite aštuonias minutes. Tada nukelkite puodą nuo viryklės, tačiau kiaušinių iš karto neišimkite – palikite juos 10 minučių. Po 10 minučių išimkite kiaušinius, atriškite siūlus, nuimkite marlę bei svogūnų lukštus. Štai ir viskas. Jeigu norite, kad kiaušiniai labiau blizgėtų, galite patepti aliejumi.
Parašyti komentarą