Beveik kiekvienas prisimins, kaip seneliai kaime šunis maitindavo koše, kurioje būdavo tiek virta mėsa, tiek kaulai. Tačiau, pasirodo, tai visai nėra tinkamas šuns maistas. Ekspertai aiškina pagrindinę priežastį, kodėl šunims ne tik nerekomenduojama, bet tai turėtų būti griežtas „ne“, kai kalbama apie virtus kaulus. Ir tam yra rimtų priežasčių.
Kodėl virti kaulai – pavojingi?
Virti ar kitaip termiškai apdoroti kaulai (taip pat, pavyzdžiui, kepti šašlykai) gali labai pakenkti šuniui. Terminio apdorojimo metu (virdami, kepdami ar troškindami) kaulai tampa trapūs ir lūžta į aštrias nuolaužas, kurios, kaip galima nuspėti, yra labai pavojingos – jos gali pažeisti gyvūno burną, gerklę ar žarnas.
Net jei valgymo metu šuo išvengia sužalojimų, vėlgi – virtus kaulus sunkiau suvirškinti nei žalius, ir tai gali sukelti virškinimo problemų bei prastą savijautą.
O kaip dėl virtos mėsos?
Virta mėsa gali būti tinkama šunims, jei ji nėra sūdyta, pagardinta prieskoniais, svogūnais ar česnakais. Verdant mėsą, nereikėtų dėti nei druskos, nei pipirų, nei aliejaus, nei jokių kitų priedų.
Visgi daugelis pažymi, kad iš virtos mėsos šuo negauna visų reikalingų maistinių medžiagų. Tai – iš dalies tiesa. Terminis apdorojimas naikina patogenus, bet kartu sumažina kai kurių naudingų medžiagų kiekį – pvz., B grupės vitaminų, fermentų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir aminorūgščių. Tačiau baltymai ir dauguma aminorūgščių išlieka net ir virtame maiste.
Svarbu žinoti:
Žalia, neapdorota mėsa yra artimesnė šuns natūraliai mitybai (kaip vilkams gamtoje), bet ją duoti reikėtų tik tada, kai turima pakankamai žinių – maistas turi būti visavertis ir kokybiškas. Jei nesate tikri dėl mėsos kokybės ar kilmės, verčiau rinktis virtą mėsą. Tačiau kaip nuolatinis šėrimo būdas, tai nėra geriausias sprendimas.
Geriausia – pasitarti su specialistu
Jei nusprendėte šunį maitinti natūraliu maistu, o ne pramoniniu sausu pašaru, verta pasikonsultuoti su veterinaru ar mitybos specialistu, kad užtikrintumėte gyvūno sveikatą ir pilnavertę mitybą.
Parašyti komentarą